Skip to main content
Top

18-04-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Verwenzorgprijs

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

 Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen meedingen naar de CZ Verwenzorgprijs. Stuur vóór 20 mei 2016 je idee voor verwenzorgactiviteit met het thema ‘Heb lief, heb lef, doe wel en kijk niet om!’. Er zijn 40 prijzen te winnen ter waarde van € 800.

© PR

Verwenzorg is speciale zorg voor chronisch zieke mensen die het moeilijk vinden om richting aan hun leven te geven, te genieten of om geluk te vinden. In de hedendaagse gezondheidszorg wordt gehamerd op het belang van autonomie en zelfzorg. Het zijn mooie woorden, maar voor veel mensen met een chronische ziekte komen deze woorden neer op het gevoel van aan hun lot overgelaten te worden.

Verwentheorie

Verpleegkundige Jan Bastiaanse was tot zijn overlijden, op 18 juli 1997, directeur van het Landelijk Centrum Verpleging en Verzorging. Hij droeg met verve de verwentheorie uit. Hij bracht het als tegenhanger van de alom beleden zelfzorgtheorie. "Niks zelfzorgen, vertroetel ze maar", zei hij.

Na zijn dood heeft Joke Zwanikken-Leenders de fakkel overgenomen en de theorie concreet handen en voeten gegeven. Zo kregen chronisch-psychiatrische patiënten een high-tea in een kasteeltuin, daklozen kregen kerstpakketten en werden er nog veel meer 'verwenacties' georganiseerd. Verwenzorg is praktisch begonnen met een kistje lekkere verse kersen voor patiënten. Sindsdien staat de kers symbool voor de verwenzorg.

Onderzoek

Dat verwenzorg echt werkt, bleek uit onderzoek van Tilburg University dat is beschreven in het boek ‘Verwenzorg in het bijzonder’.  In dit boek wordt het belang van de CZ Verwenzorgprijs benadrukt. Heb je belangstelling voor het boek? Stuur dan een mail aan yvonne.de.winter@cz.nl.

CZ Zorgprijs

De CZ Zorgprijs staat dit jaar geheel in het teken van het fenomeen onvrijwillige zorg. Heb je een creatieve oplossing die dit probleem bij cliënten/bewoners voorkomt? En die zorgverleners en mantelzorgers helpt naar een goede oplossing? Vergeet je dan niet aan te melden.

Klik hier om aan de prijs mee te doen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.