Skip to main content
main-content

01-11-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Verstandelijk gehandicaptenzorg kan niet zonder verpleegkundigen

Het antwoord op de vraag of de verstandelijk gehandicaptenzorg misschien zonder verpleegkundigen verder kan, luidt ‘nee’. Dat is de mening van veel betrokkenen in deze sector, zoals Marieke Albers en Martina de Graaf, coördinatoren V&VN Verstandelijk GehandicaptenZorg. ‘Verpleegkundigen zijn nodig en zij moeten geprikkeld worden om zich verder te ontwikkelen in die gebieden die de verpleegkundige juist onderscheiden’, aldus De Graaf. ‘Zij geven meerwaarde aan het team.’

Ze zeiden dit onlangs tijdens de presentatie van het document Expertisegebied verpleegkundige verstandelijk gehandicaptenzorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland(VGN) en de beroepsvereniging V&VN ontvingen op donderdag 27 oktober het eerste exemplaar van dit document. Het Expertisegebied is niet alleen bestemd voor verpleegkundigen verstandelijk gehandicaptenzorg, maar ook voor samenwerkingspartners op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Risico's verkleinen

Marian Vierhout, senior inspecteur IGZ is blij met het ‘Expertisegebied’. ‘Medicatieveiligheid en medische deskundigheid is een belangrijk toezichtgebied voor de IGZ’, zei ze. ‘De inspectie waardeert dat vanuit de sector initiatief wordt genomen om risico’s op dit gebied te verkleinen. Het Expertisegebied verpleegkundig verstandelijke gehandicaptenzorg is een goede aanvulling op de vooral agogisch gerichte begeleidingscultuur binnen deze sector.’

"Als VGN vinden we het heel waardevol dat met dit document de vakkennis van verpleegkundigen geëxpliciteerd is voor de gehandicaptenzorg. We delen deze kennis dan ook graag met onze leden en partners in het veld. Het kennisplein van de gehandicaptenzorg is daarvoor het platform," zei Marion Kersten, senior beleidsmedewerker VGN.

Integratie

Volgens V&VN-directeur Sonja Kersten heeft de verpleegkundige in de gehandicaptenzorg meerwaarde voor de integratie van kennis en kunde op medisch, somatisch, psychologisch, gedragsmatig en sociaal gebied. ‘Zij heeft met name de expertise op het gebied van signaleren van gezondheidsproblemen en ziekte. Met natuurlijk nauw contact en samenwerking met de cliënt en diens naasten.’

Bron: V&VN

Klik hier voor ‘Expertisegebied verpleegkundige verstandelijk gehandicaptenzorg’

Aanbevolen

2012 | mbo helpende zorg en welzijn/niveau 2 | Boek

Zorg voor de verstandelijk gehandicapte

Basiswerken Verpleging en Verzorging

Aanbevolen

2016 | mbo verpleegkundige/niveau 4 | Boek

Verpleegkunde voor mbo

Waar gaat het om in de verpleging en in wat voor soort organisatie werken verpleegkundigen? Wat houdt methodisch werken in? Deze en nog veel meer vragen worden aan de hand van duidelijke voorbeelden beantwoord.


Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

BSL Verpleegkundige Totaal

BSL Verpleegkundige Totaal bevat de juiste bouwstenen voor de ontwikkeling van de verpleegkundigen in uw organisatie. Dit complete pakket stelt verpleegkundigen en verzorgenden in staat om snel en makkelijk toegankelijk een antwoord te vinden op praktijkvragen, om hun kennis te toetsten of verdieping te zoeken bij al bestaande kennis.