Skip to main content
Top

09-11-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Verpleegkundigen: zorg in ziekenhuis gaat achteruit

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De situatie in de zorg verslechtert. Dat geeft 81 procent van de ziekenhuisverpleegkundigen aan in een enquête van de SP. Daarnaast vindt bijna driekwart van de verpleegkundigen dat er meer bureaucratie is, schrijft Zorgvisie.

Uit de enquête blijkt dat het merendeel van de 1120 ziekenhuisverpleegkundigen die reageerden vindt dat de kwaliteit van zorg de afgelopen jaren achteruit is gegaan. De meeste reacties kwamen van verpleegkundigen van het Zuyderland, het Catharina Ziekenhuis en het HagaZiekenhuis. Ze noemen verschillende oorzaken: meer bureaucratie (71 procent) en een toename van de werkdruk (47 procent). Renske Leijten, Tweede Kamerlid voor de SP: ‘Ik schrok er echt van dat zo’n hoog percentage de zorg vindt verslechteren, dat de nood zo hoog is. Ik kreeg al langer signalen van ziekenhuisverpleegkundigen dat ze overbelast zijn en dat ziekenhuizen steeds voller raken. Maar dat zoveel verpleegkundigen vinden dat de kwaliteit van zorg achteruit gaat, vind ik schokkend.’

Ervaringen

De verpleegkundigen geven in de enquête ook aan dat ze minder tijd krijgen voor patiënten, waardoor er volgens hen meer fouten worden gemaakt.

Toch komen uit de enquête niet alleen negatieve signalen naar voren. De verpleegkundigen laten bijvoorbeeld weten dat ze zich gehoord voelen en het gevoel hebben dat ze mee mogen beslissen over patiënten, doordat ze meer samenwerken met artsen. Daarnaast merken ze dat er meer informatie beschikbaar is, dat er efficiënter en meer met behulp van richtlijnen wordt gewerkt en dat er meer behandelopties en controles zijn.

Leijten vindt wel dat er iets moet veranderen. ‘Afgelopen zomer hebben we een rapport uitgebracht over de uitgaven aan managers in de ziekenhuiszorg. Daaruit bleek dat er veel meer managers bij zijn gekomen. Daar ligt volgens mij een sleutel voor verandering: zet het mes in het aantal managers, dan is er meer ruimte aan het bed.’

Website van de SP

Zorgvisie

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.