Skip to main content
Top

01-06-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Verpleegkundigen krijgen te maken met grote veranderingen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Er staan grote veranderingen op stapel in de zorg, maar verpleegkundigen en andere professionals realiseren zich dat nog onvoldoende. Dat zeggen directeur Micky Adriaansens en directeur zorg Dennis Christmas van organisatieadviesbureau Twynstra Gudde in Zorgvisie.

Ziekenhuislaboratoria die deels overbodig worden door nieuwe apps voor zelfdiagnose. Thuiszorginstellingen die omvallen omdat kleinere aanbieders het met minder overhead doen. Ouderen en mensen met psychiatrische aandoeningen of een verstandelijke beperking, die in de wijk wonen en begeleid worden door mobiele teams. De Nederlandse zorg is nog lang niet klaar voor de grote veranderingen die komen, aldus beide mannen. Volgens hen zijn veel instellingen nog te weinig bezig met de vraag: wat betekent dit voor mij over vijf jaar? Ze zijn nog te veel bezig met de waan van de dag.

Doorbreken

Op het seminar ‘Disruptive Change in de Zorg - Condities voor succesvolle veranderingen in de zorg’ in Amersfoort sprak Melvin Samsom, voormalig topman van het Radboudumc. Hij schafte als directeur bij het gerenommeerde Karolinska universiteitsziekenhuis in Stockholm - een van de grootste ziekenhuizen in Europa - de klassieke indeling in divisies en vakgroepen af die bijna alle ziekenhuizen hanteren. Hij doorbreekt die silo’s en stelt de aandoening van patiënten centraal. Alle specialisten, verpleegkundigen en andere professionals die bij de behandeling zijn betrokken zitten voortaan samen met de patiënten aan tafel.

Apps om eigen bloed te onderzoeken

Er gaat volgens Adriaansens en Christmas veel veranderen. Zo zal de opmars van smartphones en bijbehorende apps om je eigen bloed te onderzoeken of je eigen gezondheid te monitoren enorme impact hebben op de laboratoria van ziekenhuizen. Mensen kunnen bloedwaardes en bloedsuikergehaltes tegenwoordig zelf via de app bepalen. ‘Daardoor heb je als ziekenhuis straks 80 procent van je lab niet meer nodig’, vertelt Adriaansens.

Ouderenzorg

In de ouderenzorg verandert de aanpak ook. Door het verdwijnen van verzorgingshuizen verschuift de zorg naar de thuissituatie. Maar ook voor de zwaardere  - intramurale - zorg kan de inzet van ICT kwaliteit van leven verbeteren. Dankzij slimme inlegzolen met GPS en andere IT-oplossingen kunnen mensen met dementie bijvoorbeeld meer vrijheid ervaren. Daardoor vertonen ze minder agressief- of wegloopgedrag.

Anna Reynvaan

Dezelfde boodschap gaf de Braziliaanse verpleegkunde Heimar de Fátima Marin vorige week op de Anna Reynvaan Lezing. Professionals realiseren zich nog onvoldoende hoezeer ICT en technologie de zorg nog gaat veranderen. Daardoor wordt de zorg wonderlijke genoeg ook simpeler. ‘We kunnen de zorg heel ingewikkeld maken, maar het uitgangspunt is vaak simpel,’ zegt Adriaansens in Zorgvisie. ‘Er zijn mensen met een zorgvraag en mensen die anderen – vaak uit roeping – willen helpen. Als je die twee bij elkaar brengt komt het meestal wel goed. Alleen hebben we door allerlei protocollen, regels en systemen die kern uit het oog verloren en raken zorgverleners de kluts kwijt.'

De thuiszorg is daarvan een goed voorbeeld. Daar dreigt schaalvergroting het te verliezen van schaalverkleining: teams die zelfstandig taken oppakken.

Bron: Zorgvisie

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.