Skip to main content
main-content
Top

24-10-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Verpleegkundigen krijgen ORT gecompenseerd

GGz Dimence en GGz Breburg moeten allebei alsnog een onregelmatigheidtoeslag (ORT) aan een verpleegkundige betalen. Dat is de uitkomst van twee rechtszaken die vakbond NU’91 had aangespannen.

Zowel de Rechtbank Overijssel, in het geval van GGz Dimence, als de Rechtbank Zeeland-West-Brabant (GGz Breburg) oordeelden dat de ORT deel uitmaakt van het loon en dat het loon moet worden doorbetaald tijdens vakanties en verlof. De rechters oordeelden dat een medewerker niet benadeeld mag worden.

Het zijn niet de eerste ORT-zaken die gewonnen werden. Eerder hadden andere rechters al hetzelfde beslist naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. NU’91 heeft tientallen rechtszaken gevoerd. Op 14 oktober is er een onderhandelaarsakkoord voor de nieuwe cao VVT tot stand gekomen.  Afgesproken is dat medewerkers de misgelopen ORT gecompenseerd krijgen.

GGz Breburg vreest dat de rechterlijke uitspraak een financiële strop kan worden. De instelling denkt ongeveer een miljoen aan extra salariskosten te moeten betalen. Daarvoor heeft GGz Breburg geen geld beschikbaar en overweegt een hoger beroep.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten