Skip to main content
main-content
Top

30-09-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Verpleegkundige die thuis dementerende begeleidt bespaart geld

Langdurige begeleiding van thuiswonende personen met dementie levert grote maatschappelijk besparingen op: 11.000 tot 16.000 euro per patiënt per jaar. Eén begeleider van 50 cliënten kan de maatschappij jaarlijks 550.000 tot 800.000 euro besparen. Dit blijkt uit een studie van huisarts- en ouderengeneeskunde VUmc die is gepubliceerd in Plos One.

De begeleiding van thuiswonende personen met dementie en hun mantelzorger gebeurt meestal door een verpleegkundige met aanvullende scholing op het gebied van dementiezorg. Het effect van deze begeleiding is nooit eerder onderzocht.  De COMPAS-studie (Collaborative dementia care for patients and caregivers study) van VUmc keek naar de effecten van langdurige begeleiding en onderscheidde daarbij twee organisatievormen die in Nederland het meest voor komen. In het zogeheten netwerkmodel delen samenwerkende (thuiszorg)organisaties een wachtlijst, en delen zij expertise. Casemanagers kunnen advies vragen aan externe experts zoals een geriater. In sommige regio's zijn ook gespecialiseerde organisatie actief waarbij casemanagers binnen één gespecialiseerde organisatie nauw samenwerken met een expertteam.

Resultaten

Vergeleken met de controlegroep bleken de gemiddelde kosten van zorg lager indien personen werden begeleid vanuit zowel het netwerk (-22%) als een gespecialiseerde organisatie (-33%). De kwaliteit van leven van personen met dementie en hun naasten bleef stabieler bij begeleiding vanuit een gespecialiseerde organisatie vergeleken met een netwerk organisatie.

Conclusie

Personen met dementie en hun mantelzorgers zijn volgens de onderzoekers dus het beste af met een begeleider die werkt binnen een gespecialiseerde organisatie. Ze houden dan een stabielere kwaliteit van leven. In het netwerkmodel schommelt die kwaliteit veel meer. In beide vormen van begeleiding zijn er grote maatschappelijk besparingen te behalen: 11.000 tot 16.000 per patiënt per jaar. Eén begeleider van 50 cliënten kan de maatschappij jaarlijks 550.000 tot 800.000 euro besparen.

Onder druk

Momenteel staat de kwaliteit van casemanagement onder druk sinds de grote zorgtransitie waarbij casemanagement is ondergebracht bij de wijkverpleging. Een wijkverpleegkundige wordt daardoor geacht casemanagement erbij te doen. Dit leidt tot vergroting van de werkdruk.

Bron VUmc

Aanbevolen

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Dementie

Een goede risicosignalering vergt niet alleen vaardigheden maar ook kennis. Kennis van het ziektebeeld of de aandoening, de risico’s, de signaleringsinstrumenten en kennis van de acties die je in gang moet zetten om de risico’s te voorkomen of te ver

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Proefabonnement BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden. Met BijZijnXL proefabonnement krijgt u toegang tot één kennistoets en ontvangt u bij het behalen van deze toets uw accreditatie.  

  • BSL Bijzijn XL, Proefabonnement: 0 €
Beeldrechten