Skip to main content
Top

19-09-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Verpleegkundig Specialisten worstelen met brede blik op zorg

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Verpleegkundig specialisten leveren een belangrijke bijdrage aan het medisch proces, maar het blijkt moeilijk om hiernaast voldoende aandacht te besteden aan andere aspecten van zorg, zoals de psychologische, sociale en spirituele aspecten. Dat stelt verpleegkundige en onderzoeker Ada ter Maten in haar proefschrift Finding Florence. Shedding Light on Nurse Practitioners Professional Responsibility.

De nadruk op de medische verantwoordelijkheid van de verpleegkundig specialist zorgt wel voor passende medische behandeling van de patiënt, maar niet zonder meer voor integrale zorg die aansluit bij de persoon en diens behoeften, aldus Ter Maten.

Volgens V&VN Verpleegkundig Specialisten mag de nadruk in de rolontwikkeling van de verpleegkundig specialist niet louter liggen bij het eigen maken van vaardigheden en kennis in het medisch domein. “Het gebruiken van bestaande verpleegkundige kennis en vaardigheden en deze integreren in de nieuwe rol van verpleegkundig specialist is vanzelfsprekend van hetzelfde belang. Je wordt immers verpleegkundig specialist”, aldus V&VN VS.

Vaardigheden

Daarnaast is het volgens V&VN VS de verantwoordelijkheid van de verpleegkundig specialist om de verpleegkundige specialistische zorg toegesneden op de individuele patiënt aan te bieden. Hiervoor zijn zowel inhoudelijke kennis en vaardigheden noodzakelijk als communicatieve vaardigheden zodat de verpleegkundig specialist het gesprek hierover kan aangaan. Voor zover hierbij vaardigheden ontbreken, zouden deze onderdeel van de Master Advanced Nursing Practice moeten zijn.

 

Bron: V&VN

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.