Skip to main content
main-content

10-01-2017 | Verpleegkunde | Nieuws

Verpleegkundig Specialist vanaf dit jaar definitief bevoegd

De status van Verpleegkundig Specialisten wordt dit jaar definitief vastgelegd in de Wet BIG. Dat is het gevolg van een onderzoek naar de doelmatigheid, efficiency en veiligheid van het medisch handelen door Verpleegkundige Specialisten. Dit meldt Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN).

Vijf jaar lang mocht de beroepsgroep op experimentele basis handelingen uitvoeren die normaal gesproken slechts door artsen worden verricht. Het onderzoek hiernaar heeft inmiddels geresulteerd in groen licht. Minister Schippers wil de wet nu definitief aanpassen. Haar wetsvoorstel wordt in januari 2017 besproken in de vaste Kamercommissie VWS.

Jaap Kappert, secretaris van V&VN Verpleegkundig Specialisten, vindt het goed nieuws voor de 3000 Verpleegkundig Specialisten die Nederland inmiddels rijk is. “In het werk verandert er natuurlijk niets, maar het is heel goed dat nu uit onderzoek blijkt dat het werk van de verpleegkundig specialisten doelmatig, efficiënt en patiënt-veilig is. En die conclusie wordt nu ook vastgelegd in de wet.”

Bekend verschijnsel

Inmiddels zijn verpleegkundig specialisten een bekend verschijnsel op bijvoorbeeld afdelingen oncologie, neonatologie of psychogeriatrie in verpleeghuizen. Ook op de trauma-helikopter zit soms een VS. In de GGZ kan de VS overigens ook regiebehandelaar zijn, onder meer voor patiënten waar de focus ligt op (langdurige) behandeling van de gevolgen van de ziekte, dus ná de acute fase.

Onze productaanbevelingen

BSL Verpleegkundige Totaal

BSL Verpleegkundige Totaal bevat de juiste bouwstenen voor de ontwikkeling van de verpleegkundigen in uw organisatie. Dit complete pakket stelt verpleegkundigen en verzorgenden in staat om snel en makkelijk toegankelijk een antwoord te vinden op praktijkvragen, om hun kennis te toetsten of verdieping te zoeken bij al bestaande kennis.

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.