Skip to main content
main-content
Top

12-04-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Verbetering kinderverpleegkundige overdracht

Beroepsvereniging V&VN en Nictiz, het landelijk expertisecentrum voor ICT in de zorg, gaan samen vastleggen welke gegevens noodzakelijk en eenduidig uitgewisseld moeten worden bij verpleegkundige zorg rond het kind van 0 tot 18 jaar en het gezin. Dat meldt V&VN.

In Nederland is een op de vijf kinderen van 4 tot 12 jaar langdurig ziek. De overdracht van de verpleegkundige gegevens van kind en gezin tussen de verschillende zorgverleners verloopt echter verre van soepel. Uit eerder onderzoek blijkt dat de overdracht onvolledig is, niet eenduidig en soms helemaal ontbreekt.

Eenduidige overdracht

Jacobien Wagemaker, voorzitter V&VN Kinderverpleegkunde: "Wanneer een kind langdurig ziek is kunnen kind en gezin te maken krijgen met verschillende afdelingen, organisaties en professionals in de zorgketen. Een goede eenduidige overdracht voor continuïteit en kwaliteit van zorg is daarbij onontbeerlijk. Vaak lijkt het echter wel of we allemaal verschillende talen met elkaar praten. Met de ontwikkeling van een standaard verpleegkundige overdracht voor kindzorg komt daar einde aan."

In het gezamenlijke project ‘Ontwikkeling standaard generieke verpleegkundige overdrachtsgegevens Kind & Gezin’ gaan kinderverpleegkundigen vaststellen welke informatie nodig is om de verpleegkundige zorg te continueren. Vanuit V&VN zijn verschillende afdelingen betrokken: V&VN Kinderverpleegkunde, V&VN Maatschappij & Gezondheid, V&VN GGZ Verpleegkunde, V&VN Transferverpleegkundigen en V&VN Verpleegkundige Zorg- en Informatietechnologie.

Kernset

De gegevens die in het Kind & Gezin-project worden vastgesteld, worden ook meegenomen en geïntegreerd in de Nationale Kernset van V&VN. Eind 2016 kunnen leveranciers hun systeem aanpassen op de standaard generieke verpleegkundige overdrachtsgegevens Kind & Gezin. In 2017 zijn zorgverleners in staat om de verpleegkundige overdracht van kinderen op een eenduidige manier uit te wisselen.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten