Skip to main content
main-content
Top

02-08-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

V&VN wil geen doelgroepregistratie door zorgverzekeraars

Als het aan de zorgverzekeraars ligt, moeten wijkverpleegkundigen bij iedere nieuwe patiënt apart gaan aangeven tot welke doelgroep hij of zij behoort. De zorgverzekeraars hebben zeven doelgroepen ontwikkeld. V&VN vindt dat registratie van deze doelgroepen geen extra informatie geeft over de zorg die verpleegkundigen en verzorgenden bieden.

Registratie zegt volgens de verpleegkundige beroepsorganisatie nog niet zoveel over de zwaarte en hoeveelheid zorg die een cliënt nodig heeft. Zo is een van de doelgroepen bijvoorbeeld dementie. Maar de ene persoon met dementie is de andere niet, aldus V&VN. De complexiteit en hoeveelheid zorg zijn afhankelijk van veel factoren, zoals het stadium van de ziekte, de aanwezigheid van een partner en het verloop van het ziekteproces. Wijkverpleegkundigen beoordelen deze individuele factoren en geven de patiënt de zorgindicatie die bij hem past. De doelgroep dementie zegt dus nog niets over de benodigde inzet van de zorg en de bijbehorende kosten.

Registratielast

Anne Marie Vaalburg van V&VN spreekt over ‘de geboorte van een nieuw vinklijstje’. “Door dit beleid zal de registratielast voor verpleegkundigen toenemen”, zegt ze. “Juist nu het ministerie van VWS heeft gepleit voor een vermindering van administratieve lasten en een werkgroep samen met zorgverzekeraars, V&VN, Actiz, en BTN bezig zijn de administratieve lasten in de wijkverpleging op te ruimen.

Bron: V&VN

Aanbevolen

2015 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Indiceren in het verpleegproces

Nadat is ingegaan op de nieuwe aanspraak Wijkverpleging in de Zorgverzekeringswet, wordt een nieuw model voor het wijkverpleegkundig zorgproces gepresenteerd. Dit is een op de wijkverpleegkundige toegesneden 11-stappenmodel. Door deze stappen zorgvul

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten