Skip to main content
main-content
Top

05-12-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

V&VN gaat 'Beter niet doen'-lijst opstellen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

V&VN wil onnodige zorg terugdringen. Daarom zullen alle verpleegkundige kwaliteitsstandaarden worden beoordeeld op het effect van de handelingen. Dit gaat de verpleegkundige beroepsorganisatie doen samen met IQ Healthcare van het Radboudumc in Nijmegen.

© Picscout

Het doel is te komen tot een 'beter niet doen'-lijst . Eerder leidde eenzelfde onderzoek bij medisch specialisten tot een lijst van 1366 handelingen waarvan bewezen is dat ze niet effectief zijn. Een lijst van onnodige handelingen is ook bedoeld om kosten te besparen.

'Onderbeurtje'

Wat is een voorbeeld van zo’n onnodige handeling? Twee keer per dag een ‘onderbeurtje’ bij een blaaskatheter. Uit internationaal onderzoek blijkt dat één keer per dag voldoende is en dat twee onderbeurtjes zelfs kan leiden tot urineweginfecties. "Hier zie je dat zo'n handeling niet alleen geen positief effect heeft maar zelfs tot schade kan leiden bij de patiënt. Dat willen we natuurlijk voorkomen," aldus Sonja Kersten van V&VN.

De bestaande landelijke kwaliteitsstandaarden worden vanaf januari 2017 onder de loep genomen. De resultaten worden naar verwachting rond de zomer openbaar gemaakt.

Melden

Verricht jij wel eens een handeling waarvan je bij voorbaat al weet dat het niet gaat helpen? Zijn er verpleegtechnische handelingen die je zelfs beter niet kunt doen? Meld het aan V&VN: redactie@venvn.nl

 

Bron: V&VN

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail