Skip to main content
Top

19-06-2014 | Verpleegkunde | E-learning

Somatoforme stoornissen

Punten: 2

Geaccrediteerd door: Kwaliteitsregister V&V

Aantal pogingen: 1

Lees het   bijbehorende artikel

De gezondheidszorg is grotendeels gebaseerd op de scheiding van lichaam en geest. De huisarts is van oudsher het eerste aanspreekpunt voor mensen met lichamelijke klachten en hij kan patiënten verwijzen naar verschillende medisch specialisten. Mensen met geestelijke of psychologische problemen komen in behandeling bij een psychiater of een psycholoog.
Tegenwoordig vervagen echter de grenzen tussen lichaam en geest. Bij vrijwel alle lichamelijke aandoeningen spelen psychologische en sociale processen een rol en bij psychische stoornissen spelen biologische aspecten mee. Somatoforme stoornissen bevinden zich op het grensvlak tussen lichaam en geest. Het algemene kenmerk van een patiënt met een somatoforme stoornis is dat er sprake is van lichamelijke klachten. Deze kunnen echter niet volledig verklaard worden door een lichamelijke aandoening, een fysiologisch proces of het gebruik van middelen.

De online kennistoets Somatoforme stoornissen gaat over onder meer de variatie in somatoforme stoornissen, de incidentie, de oorzaken, de criteria en de behandeling ervan.

Het bij de toets behorende artikel is verschenen in Bijzijn XL n° 6/2014.

Accreditatie aangevraagd: Kwaliteitsregister V&V.