Skip to main content
main-content
Top

21-06-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Personeelsgebrek verpleeghuizen veroorzaakt problemen

 

Veel bewoners van verpleeghuizen vinden dat er te weinig personeel is. ‘Ze komen handen tekort’ en ‘er zijn meer mensen op de vloer nodig’ zijn veelgehoorde uitspraken in een recent gehouden analyse van ZorgkaartNederland, de ervaringswebsite van Patiëntenfederatie NPCF. Ruimt 18 procent van de verpleeghuisbewoners komt zelf met opmerkingen hierover op de proppen.

De gevolgen hiervan zijn onder meer: lang moeten wachten op hulp, te weinig persoonlijke aandacht, slechte verzorging, te weinig personeel gedurende de avond of de nacht en slechte communicatie. Daarnaast komt uit 10 procent van de waarderingen naar voren dat de bewoners zich minder prettig voelen door veranderingen in het personeelsbestand. Regelmatig stappen verpleeghuizen over op tijdelijke krachten, die de plek van ervaren personeel innemen.

Weggelopen

Incidenteel komen in waarderingen ook zeer serieuze klachten voor. Zo blijkt een man tijdens een verblijf van twee weken bij een verpleeghuis te zijn weggelopen, zonder dat het personeel dit doorhad. Door het personeelstekort wisten ze niet waar hij was en door de hoge werkdruk hadden ze ook geen tijd om hier uitgebreid vragen van de familie over te beantwoorden.

Uit een waardering van een ander verzorgingshuis spreekt vooral wanhoop: “Wisselend personeel, ze geven weinig tot geen gehoor aan gemaakte afspraken, er is geen tijd meer voor een praatje. Mijn moeder vereenzaamt helemaal. Een enkele uitzondering qua personeel van de oude garde daargelaten. Deze week heb ik drie maal huilend het tehuis verlaten! Uit machteloosheid!”

Slim management

De recente bezuinigingen hebben voor ontslagen gezorgd, met soms bovenstaande problemen als gevolg. Maar sommige verpleeg- en verzorgingshuizen weten door slim management de gevolgen te beperken.

Vorige week werd bekend dat het kabinet de voorgenomen extra bezuinigingen van 500 miljoen euro op de langdurige zorg schrapt. De Patiëntenfederatie NPCF juicht het nieuws toe.

Bron: ZorgkaartNederland

 

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten