Skip to main content
main-content
Top

05-10-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

NU’91 wil cao’s voor eigen beroepsgroepen

Belangenbehartiger NU’91 wil dat verpleegkundigen en verzorgenden een eigen cao krijgen. Dat heeft de organisatie bij het feest ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan laten weten.

Met ruim 30.000 leden in de gezondheidszorg is NU’91 de grootste categorale, onafhankelijke belangenbehartiger van de verpleging en de verzorging in Nederland. De organisatie heeft zich ontwikkeld vanuit een protestbeweging tot een professionele club die zich vooral bezig houdt met arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden. Volgens NU’91 moeten de huidige professionals zelf kunnen beslissen wat voor hen van belang is en welke individuele ondersteuning zij op welk moment nodig hebben. 

NU’91 wijst er bij haar jubileum op dat de kloof tussen vraag en aanbod van arbeid in de zorg nog steeds groeit. ‘Momenteel luiden de gespecialiseerd verpleegkundigen de noodklok; zij kampen met chronische tekorten aan collega’s’, aldus de belangenbehartiger. ‘Zij zijn uitgeput door het draaien van extra lange diensten, terwijl zij gespecialiseerde zorg aan kwetsbare patiënten moeten leveren. Werkgevers bieden krapte toeslag of een startbonus voor nieuwe medewerkers, maar daarmee worden de problemen niet structureel opgelost.’

Geen plaats

NU’91 noemt het een ‘ketenprobleem’. Er is bijvoorbeeld voor patiënten die eigenlijk vanuit het ziekenhuis voor nazorg naar een verpleeghuis zouden moeten, vanwege bezuinigingen steeds vaker geen plaats. Ze moeten daardoor langer in het ziekenhuis verblijven, waardoor daar de opnamecapaciteit vastloopt.

Erkenning

Anno 2016 is het volgens NU’91 de hoogste tijd dat verpleegkundigen en verzorgenden de volledige erkenning krijgen die zij verdienen. “Daarom legt NU’91 – in overleg met haar leden - vanaf nu alleen nog maar categorale eisen op ‘de sociale tafels’, waarin beroepsvoorwaarden optimaal zijn afgesproken voor deze speciale beroepsgroep in de zorg”, aldus voorzitter Monique Kempff.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten