Skip to main content
main-content
Top

08-08-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Minister reageert op ‘zingeving’

Ook minister Edith Schippers van VWS ziet aandacht voor de begeleiding bij de verwerking en het omgaan met ziekte en behandeling als een onlosmakelijk onderdeel is van de behandeling. 'Dit zou dan ook in elke spreekkamer, behandelkamer of woonkamer door de huisarts, medisch specialist, (wijk)verpleegkundige of zorgprofessional, moeten worden meegenomen in de behandeling. Hier zie ik nog ruimte voor verbetering in de praktijk.’

© Ministerie van VWS

De minister ging in op vragen van Tweede Kamerlid Bruins Slot (CDA) over zingeving in de zorg naar aanleiding van het ZonMw-signalement “Zingeving in zorg: de mens centraal”, waarmee ZonMw aangeeft dat er meer aandacht moet komen voor zingeving.

Advanced life planning

Schippers wijst onder meer onder meer op de ‘advanced life care planning’ in de geriatrie. Het is een vorm van gezamenlijke besluitvorming in de diagnostische fase, die leidt tot een betere kwaliteit van leven (gevoel van grip op eigen leven en/of stresservaringen) voor de patiënt, omdat hij/zij meer regisseur wordt van zijn/haar eigen leven in een fase dat dit nog redelijk mogelijk is. ‘Ook dit vind ik onderdeel van zingeving, waarbij de zorgverlener aandacht heeft voor de mens achter de medische diagnose’, aldus de minister.

Volgens de minister wordt er op dit moment al op verschillende plaatsen extra aandacht besteed aan zingeving in de zorg. ‘Ik zal het belang hiervan waar dat nodig is blijven uitdragen.’

ZonMw-signalement over zingeving

Aanbevolen

2013 | mbo verpleegkundige/niveau 4 | Boek

Basisverpleegkunde

Niveau 4

Basisverpleegkunde geeft een systematisch overzicht van alle facetten van de basiszorg: de meest omvangrijke zorgverlening in de gezondheidszorg. Het boek behandelt de verschillende rollen van de verpleegkundige bij het verlenen van de basiszorg.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten