Skip to main content
main-content

19-09-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Glykemische controle bepalend voor overleving terminale kankerpatiënt met diabetes

 

Niet alleen de voorspellende factoren bij kanker hebben invloed op de overleving van terminale kankerpatiënten in het ziekenhuis, maar het is vooral de glykemische controle die bepalend is. Dat hebben onderzoekers van het Ichinomiyanishi ziekenhuis in Ichinomiya in Japan vastgesteld.

© Fotolia

De onderzoekers maakten dat onder meer in een posterpresentatie bekend op de het congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in München. Normaal gesproken is een laag HbA1c-niveau positief voor de overleving van kankerpatiënten met diabetes. Van hypogykemie en glykemische schommelingen is bekend dat ze sterftekans vergroten. De Japanse wetenschappers besloten dat te onderzoeken. Dat gebeurde bij 496 terminale kankerpatiënten bij wie die drie keer per dag de bloedglucose werd gemeten.

Meer geassocieerd

Na 90 dagen werd het overlevingspercentage geëvalueerd. Het bleek dat glykemische controle belangrijker is voor de overlevingscijfers dan andere factoren.

Bron: Mednet

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten