Skip to main content
main-content
Top

25-07-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Filmpjes over verantwoordelijkheden bij taakherschikking

Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) heeft samen met enkele andere partijen drie filmpjes ontwikkeld over taakherschikking. Daarin wordt uitgelegd wat taakherschikking is en hoe de verdeling van de verantwoordelijkheden en de kosten wordt geregeld.

Volgens Irma de Hoop, voorzitter van V&VN Verpleegkundig Specialisten zijn er nog vaak onduidelijkheden over welke verantwoordelijkheden bij verpleegkundig specialisten horen. “Deze filmpjes geven op een concrete manier antwoord op dit soort vraagstukken. Ze helpen verpleegkundig specialisten aan medisch specialisten en instellingsbestuurders duidelijk te maken wat hun toegevoerde waarde is."

Voordelen taakherschikking

Volgens deskundigen geeft taakherschikking verpleegkundigen een carrièreperspectief. Dat is ook iets wat in de filmpjes duidelijk naar voren komt. Ze zouden daarmee verpelegkundigen kunnen inspireren om verpleegkundig specialist te worden. Tegelijkertijd leidt taakherschikking tot een betere kwaliteit en organisatie van de zorg die kosteneffectief is.

Gehele gezondheidszorg

Niet alleen ziekenhuizen maken gebruik van verpleegkundig specialisten en physician assistents. Ook binnen de huisartsenzorg, thuiszorg, GGZ-instellingen en verpleeghuizen wordt taakherschikking toegepast. Inmiddels zijn er zo’n 1.000 physician assistants en 3.000 verpleegkundig specialisten succesvol aan het werk.

Samenwerking

De filmpjes zijn te vinden op http://www.platformzorgmasters.nl. Er zijn ook handreikingen en een toolbox beschikbaar over taakherschikking.

Aanbevolen

2014 | wo | Boek

Veranderende samenwerking in de zorg

De samenwerking in de zorg verandert sterk. Door toepassingen van informaticatechnologie, door mondigere patiënten, door steeds meer aandacht voor chronische ziekten en multimorbiditeit en door taakherschikking.

Samenwerken lijkt zo vanzelf

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten