Skip to main content
Top

28-06-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Family integrated care wordt steeds gangbaarder

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Een actieve betrokkenheid van familie bij de zorg voor en besluitvorming over een opgenomen patiënt krijgt langzaam maar zeker meer bekendheid onder de naam Family Integrated Care (FIC). Vooral op kinderafdelingen waar de participatie van ouders in de zorg voor hun kind hoge prioriteit heeft, krijgt dit zorgconcept meer ingang.

Niet voor niets was het FIC-project van Margo Jansen (AMC) dit jaar genomineerd voor de Anna Reynvaan Praktijkprijs met het project ‘Ouders bij de visite’. Op de afdeling Chirurgie-Zuigelingen van het Emma Kinderziekenhuis is het initiatief genomen om ouders een actieve rol te geven in de zorg, door hen als partner deel te laten nemen in de dagelijkse visite. Een werkgroep van artsen en verpleegkundigen heeft een blauwdruk voor de visite ontworpen. Na de introductie van het kind krijgen ouders als eerste de gelegenheid te vertellen hoe zij vinden dat het met hun kind gaat. Deze informatie wordt aangevuld door de verpleegkundige. Vervolgens neemt de arts de probleemlijst door, en wordt samen met de ouders het beleid voor de komend 24 uur afgesproken.

Positief ontvangen

Na de eerste 10 ervaringen blijkt dat participatie van ouders door alle partijen positief is ontvangen. Ouders vinden dat het een meerwaarde heeft in de zorg voor hun kind. Het wordt op prijs gesteld dat zij mee kunnen denken over het beleid rondom hun kind. Ook artsen en verpleegkundigen zijn enthousiast, de ouders bij visite wordt als ‘heel natuurlijk’ ervaren. Na deze evaluatie is er besloten om vanaf september 2015 alle ouders van opgenomen kinderen uit te nodigen in de visite te participeren.

Tips

Zakboek kinderverpleegkunde, M.A. de Jong

Leerboek Specialistische Kinderverpleegkunde, zorg voor het zieke kind

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.