Skip to main content
main-content
Top

08-12-2017 | Verpleegkunde | E-learning

Cultureel sensitieve communicatie bij oudere migranten

Tijdschrift:
Bijzijn XL | Uitgave 9/2017
Geschatte tijdsduur:
2uur 0min
Punten:
2
Geaccrediteerd door:
Kwaliteitsregister V&V
Aantal pogingen:
3

Nu er steeds meer patiënten zijn met verschillende culturele achtergronden, is het voor hulpverleners essentieel hiermee rekening te houden. Referentiekaders zijn divers, wat een ander soort benadering vraagt; de cultuursensitieve benadering. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de communicatie. Je kunt rekening houden met andere culturele achtergronden door naar non-verbale aspecten van de communicatie te kijken, gesprekstechnieken aan te passen aan de ander, inhoud en betrekkingsniveau op elkaar af te stemmen en zelf open te staan voor andere culturen en gebruiken. Er bestaat geen kant-en-klare formule hoe met welke cultuur om te gaan. Door sensitiviteit te ontwikkelen op dit vlak kunnen klachten sneller besproken worden, wordt de drempel naar de zorg lager en wordt er meer wederzijds begrip gekweekt.

De online kennistoets gaat over communicatie, over inhouds- en betrekkingsniveau, over non-verbale communicatie, over culturele diversiteit en betekenisgeving, over cultuursensitieve gespreksvoering, over werken met een tolk en over enkele aanbevelingen voor cultureel sensitieve communicatie.

Het bij de toets behorende artikel is verschenen in Bijzijn XL nr. 9 en 10 (2017).
Accreditatie is toegekend: Kwaliteitsregister V&V.
Aantal punten: 2.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten