Skip to main content
Top

14-10-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

Cao-akkoord voor VVT gesloten zonder FNV

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

 

Een loonsverhoging van 2,4 procent, twee keer een eenmalige uitkering en in drie stappen groei naar een volledige dertiende maand. Dat is één van de afspraken in het onderhandelaarsakkoord dat werkgevers en drie bonden (CNV Zorg & Welzijn, NU´91 en FBZ) hebben gesloten voor werknemers in de verpleging, verzorging en thuiszorg. Ook de werk- en regeldruk wordt aangepakt. FNV Zorg & Welzijn wijst het onderhandelingsakkoord af.

© Picscout

Verder krijgen werknemers meer invloed op hun werktijden en dienstroosters. De cao loopt van april 2016 tot april 2018, maakte CNV Zorg & Welzijn vrijdagochtend bekend. "We zijn waanzinnig trots op het resultaat en zullen het met een absoluut positief advies voorleggen'', zei voorzitster Suzanne Kruizinga van CNV Zorg & Welzijn vrijdagochtend tegen het ANP. Ook niet-vakbondsleden zullen middels een steekproef worden bevraagd over de deal.

‘Vage afspraken'

FNV Zorg & Welzijn wijst het onderhandelingsakkoord af. De werkgevers weigeren volgens de bond de echte problemen in de ouderenzorg aan te pakken: de werkdruk en de doorgeslagen flexibilisering. "Door steeds meer gebroken en onzekere diensten in verpleeghuizen en thuiszorg worden veel zorgmedewerkers ziek.''

Daarnaast vindt 85 procent van door de FNV bevraagde medewerkers dat ze de zorg met te weinig collega’s moet geven. "Voorstellen om deze problemen aan te pakken, die niets kosten, zijn tijdens de onderhandelingen keer op keer afgewezen. In plaats van oplossingen zijn vage afspraken gemaakt voor minder administratie zonder enige concrete resultaatverplichting.''

Blij

Werkgeversvereniging Actiz is blij met het akkoord. "Er ligt een goed en realistisch voorstel dat werkgevers en werknemers aan hun achterban kunnen voorleggen", zegt Jan de Vries, algemeen directeur ActiZ.

Hans Buijing, bestuurder van BTN, vindt het wel spijtig dat de FNV er niet voor getekend heeft. "Het is een lang en zorgvuldig proces geweest waarbij de werkgevers gekozen hebben voor openheid en transparantie. Het heeft jammer genoeg niet tot een cao akkoord met alle partijen geleid. Dat wordt door werkgevers zeer betreurd."

Bron: Skipr/ANP

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.