Skip to main content
Top

10-08-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

ActiZ stuurt brandbrief over wijkverpleging

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De organisatie van zorgondernemers ActiZ heeft onlangs een brandbrief aan minister Schippers en staatssecretaris van Rijn gestuurd over de toenemende problemen in de wijkverpleging. Meer patiënten, lagere vergoedingen, dreigende cliëntenstops en de beschikbaarheid van specialistische zorg zijn  de grootste pijnpunten. 

Daarnaast neemt de druk op de wijkverpleegkundige toe als het gaat om 24-uurs beschikbaarheid en de toenemende registratielast. Een opeenstapeling van problemen die steeds duidelijker zichtbaar en voelbaar wordt, aldus ActiZ. De bewindslieden moeten voorkomen dat de continuïteit van de zorg aan cliënten in gevaar komt. Ouderenorganisaties ANBO en UnieKBO, beroepsvereniging V&VN en collega branche-organisatie BTN delen de zorgen van ActiZ.

Problemen stapelen zich op

De problemen stapelen zich op, zo schrijft Actiz. ‘De mooie beelden waarin de wijkverpleegkundige haar vak terug kreeg, blijken in praktijk ver te zoeken. Als het beleid wat de verzekeraars voorstellen wordt ingevoerd, zijn de consequenties duidelijk: de continuïteit van zorg loopt gevaar. Cliënten kunnen niet meer kiezen van wie zij de zorg graag ontvangen. Zorg die net iets ingewikkelder is, wordt niet meer geleverd. Het verzuim van medewerkers stijgt, want de druk op de wijkverpleging neemt steeds meer toe.’

Meer geld

Wat kunnen Schippers en Van Rijn doen? ‘Met het oog op de begrotingsbehandeling voor 2017 in het najaar is het van groot belang dat zij zich sterk maken voor meer geld voor de wijkverpleging’, aldus Guus van Montfort, voorzitter van ActiZ. ‘Er moet door VWS worden ingegrepen om deze zorg beschikbaar te houden op die plekken waar de klant deze wil ontvangen, tegen een acceptabel tarief en met aanvaardbare voorwaarden.’

Bron: Actiz

Aanbevolen

2016 | Boek

Risicosignalering in de zorg

Risicosignalering is belangrijk in het kader van goede en veilige zorg. Het is al een aantal jaren een onderdeel van de Normen Goede Zorg en een aandachtspunt voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg. 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.