Skip to main content
main-content
Top

21-04-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

'Verpleegkundige moet geen mini-dokter worden'

“Door de emancipatie van verpleegkundigen en door de sterke focus op het overnemen van medische taken, dreigt de verpleegkundig specialist zich als een nieuwe minidokter te presenteren. Daarmee laat je een stuk zorg liggen, namelijk het kijken naar hoe het daadwerkelijk met de patiënt gaat.” Dat zegt verpleegkundige Anneloes van Staa, lector Transities in de Zorg aan de Hogeschool Rotterdam in een interview met Bijzijn XL deze maand.

Van Staa juicht de professionalisering van verpleegkundigen toe, maar het mag volgens haar niet te veel  doorschieten naar de medische kant. “Het is jammer als een verpleegkundige denkt dat ze zich alleen kan profileren door dat medische stuk over te nemen. Dat zou een verarming zijn van het vak. Het betekent dat je niet alleen moet adviseren, maar vooral luisteren. Dat je niet alleen antwoorden geeft, maar ook lastige vragen moet durven stellen. Het betekent dat je de regie niet helemaal in handen hebt en dat je over oplossingen nadenken meer aan de patiënt overlaat. Sommige verpleegkundigen hebben daar moeite mee: ‘Als ik dat niet meer mag doen, wat mag ik dan nog wel?’ Maar ik denk dat een verpleegkundige juist de opdracht heeft de patiënt te ondersteunen bij het leven met de ziekte.”

Advocaat

Volgens Van Staa moet een verpleegkundige juist iets anders doen dan alleen het medische stuk overnemen van de dokter. “Ze kan als de advocaat van de patiënt optreden en onderzoeken waar de patiënt echt behoefte aan heeft.”

Lees hier het gehele interview met Anneloes van Staa.

Klik hier voor een abonnement op Bijzijn XL

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.