Skip to main content
main-content

19-07-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

'Te weinig wetenschappelijk onderzoek in verpleging'

Wat er momenteel aan verpleegkundig wetenschappelijk onderzoek gebeurt, wordt overschat. Wetenschappelijk onderzoek vergt veel méér dan één hoogleraar en een verpleegkundig onderzoeker. Dat zegt Jan Hamers, hoogleraar ouderenzorg aan de Universiteit Maastricht in Mediator van ZonMw.

Hamers: “Los van de kwaliteit van het onderzoek kan ik zeggen dat er veel te weinig kennis wordt ontwikkeld, geïmplementeerd en toegepast. Aan de universiteiten van Maastricht, Utrecht en Nijmegen is de academische verpleegkunde het meest constant, maar ook daar moet steeds opnieuw de discussie worden gevoerd over of het echt nodig is om die te bestendigen.”

Twee stappen

Volgens Jan Hamers gaan de veranderingen gaan met twee stappen vooruit en één achteruit. Een oorzaak is volgens hem dat de link tussen onderzoek en onderwijs te zwak is. “Op de hbo-opleidingen, en zeker op het mbo, duurt het heel lang voordat nieuwe kennis in de curricula komt. Er is over en weer wel contact met de staven van hogescholen en vakgroepen, maar dat contact kan intensiever. In de Academische Werkplaats in Maastricht leggen we de link: zo’n negen van de tien van de onderzoekprojecten worden in de praktijk bedacht. Nieuwe interventies evalueren we voordat we ze uitrollen. Maar met de gewenste veranderingen in het verpleegkundig handelen gaat het als tijdens de processie van Echternach: twee stappen vooruit en één achteruit.”

Lees hier het gehele interview

Tip

Aanbevolen

2016 | Boek

Bachelor of Nursing 2020

Een Toekomstbestendig Opleidingsprofiel 4.0

Bachelor of Nursing 2020 is het nieuwe opleidingsprofiel voor de hbo-verpleegkundige, dat berekend is op de komende transities in de zorg. Uitgangspunt is de recente visie op gezondheid, waarin niet de aandoening centraal staat, maar de bekwaamheid van mensen om daarmee om te gaan in hun dagelijkse leven.

Aanbevolen

2015 | Boek

Theoretisch kader voor de verpleegkundige beroepsuitoefening

In 'Theoretisch kader voor de verpleegkundige beroepsuitoefening' wordt in tien hoofdstukken een theoretisch kader voor de verpleegkundige beroepsuitoefening beschreven. Het gaat hierbij onder meer om de methodiek en systematiek van de beroepsuitoefe

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten