Skip to main content
main-content
Top

21-11-2016 | Verpleegkunde | Nieuws

‘Hoogopgeleide verpleegkundigen vervangen door lager opgeleiden leidt tot zorgwekkende situaties’

Opnieuw toont onderzoek aan dat ziekenhuizen echt gebaat zijn bij hoogopgeleide verpleegkundigen. Internationaal onderzoek deze keer. Daaruit blijkt dat wanneer men hoogopgeleide verpleegkundigen vervangt door lager gekwalificeerd personeel, er hogere sterftecijfers, meer complicaties na routineoperaties, en meer ontevreden patiënten zullen zijn. Dit gebeurt momenteel veel in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

In de VS en het Verenigd Koninkrijk worden steeds meer ‘nurse assistants’ ingezet. Ze zijn goedkoper. De besparingsmaatregel heeft echter kwalijke gevolgen, waarschuwt professor Walter Sermeus van het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid (LIGB). “Ziekenhuizen met een groot aantal lager gekwalificeerde zorgverleners in verhouding tot het aantal verpleegkundigen krijgen te kampen met hogere sterftecijfers”, zegt professor Sermeus. “Patiënten beoordelen het ziekenhuis ook minder gunstig en verpleegkundigen zijn minder positief over de veiligheidscultuur en de kwaliteit van de zorgverlening.”

Zorgwekkend

Samen met Amerikaanse en Britse onderzoekers verzamelde en analyseerde Sermeus de gegevens van 275.519 patiënten in 243 Belgische, Engelse, Finse, Ierse, Spaanse en Zwitserse ziekenhuizen. “We keken specifiek naar patiënten die een routineoperatie hadden ondergaan. Ze kregen bijvoorbeeld een nieuwe heup of lieten hun appendix wegnemen. Bij dat soort operaties verwacht je zelden complicaties. Maar in ziekenhuizen die meer niet-verpleegkundigen tewerkstellen, leveren deze operaties meer problemen op. Dat is zorgwekkend.”

Goedkoper werken, meer complicaties

Bovendien heeft de Amerikaanse en Britse besparingswoede een averechts effect: de kosten stijgen. Meer patiënten moeten bijvoorbeeld opnieuw opgenomen worden vanwege complicaties. “Als je hoogopgeleide verpleegkundigen vervangt door goedkoper en lager opgeleid personeel, krijg je problemen. Dat is niet geheel onverwacht, maar toch zien we dat financiële overwegingen soms zwaarder doorwegen dan de kwaliteit.”

Bron: KU Leuven

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.

Beeldrechten