Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie 1/2023

Open Access 27-12-2022 | Editorial

Vernieuwing

Auteur: prof. dr. Henk G. van der Poel

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Urologie | Uitgave 1/2023

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN
Is dat nou allemaal nodig? Van alle kanten komen nieuwe technieken voor diagnostiek en behandeling op ons af. Soms een zegen, maar altijd een uitdaging. De drive tot vernieuwing lijkt in ons DNA geweven en de noodzaak tot vernieuwing is zeker aanwezig. Met nog ruim 20 % positieve snijvlakken bij de prostatectomie en een erectiele disfunctie van meer dan 60 % is de prostatectomie toe aan een update. Hans Veerman laat in dit nummer van het tijdschrift zien dat goed kijken naar de MRI al kan helpen: maak een ‘vluchtschema’ voor je operatie als operateur en gebruik hierbij de MRI. Vernieuwing kan ook leiden tot bijzondere bijwerkingen, zoals blijkt uit een case report met glansnecrose na prostaatembolisatie, zo beschrijft Lien Vanderlinden. Vernieuwing leidt soms ook tot nieuwe, vaak nog onbewezen indicaties, zoals de PSMA-geleide salvage bekkenklierdissectie. Zeker nog ruimte voor verdere nauwkeurige analyse van de oncologische effecten, zo concludeert Hilda de Barros. Maar alles valt of staat bij communicatie en een tevreden patiënt. Dat dit niet altijd zo is, wordt mooi beschreven in een overzicht van tuchtzaken waarbij urologen betrokken waren. Om lering uit te trekken door ons allen!
Open Access This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution 4.0 International License (http://​creativecommons.​org/​licenses/​by/​4.​0/​), which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided you give appropriate credit to the original author(s) and the source, provide a link to the Creative Commons license, and indicate if changes were made.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Metagegevens
Titel
Vernieuwing
Auteur
prof. dr. Henk G. van der Poel
Publicatiedatum
27-12-2022
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Urologie / Uitgave 1/2023
Print ISSN: 2211-3037
Elektronisch ISSN: 2211-4718
DOI
https://doi.org/10.1007/s13629-022-00377-8

Andere artikelen Uitgave 1/2023

Tijdschrift voor Urologie 1/2023 Naar de uitgave