Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2011 | Artikelen | Uitgave 2/2011

Kind en adolescent 2/2011

Vermindering van suïcidaliteit bij adolescenten door een schoolgericht vaardigheidsprogramma

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 2/2011
Auteurs:
Mevr. Drs. J. C. Gravesteijn, Dhr. dr. R. F. W. Diekstra, Dhr. dr. M. Sklad
Belangrijke opmerkingen
hoofddocent en senioronderzoeker
lector
senioronderzoeker

samenvatting

Dit artikel bespreekt het effect van een vaardigheidsprogramma voor adolescenten op suïcidaliteit. Uit eerder onderzoek naar dit programma bleek dat er significante effecten te zien waren op geloof in persoonlijke effectiviteit, zelfbeeld, spanning bij het adequaat uiten van negatieve emoties en de intentie om sociale en emotionele vaardigheden te gebruiken. Uit secundaire analyses blijkt dat het programma nog een bij-effect heeft, namelijk een afname van süıcidaliteit.
Voor deze studie is gebruikgemaakt van een quasi-experimenteel design met een experimentele (n = 412) en een controlegroep (n = 546). Er is een mediatiemodel getest door middel van een kleinste-kwadraten multipele regressie-analyse. Hierin is onderzocht of de effecten van het vaardigheidsprogramma op suïcidaliteit worden gemedieerd doordat de variabelen geloof in persoonlijke effectiviteit, zelfbeeld, adequaat uiten van negatieve emoties en intentie om sociale en emotionele vaardigheden te gebruiken mogelijk als beschermende factoren fungeren. De resultaten laten zien dat het programma direct effect heeft op suïcidaliteit en steunt het mediatiemodel deels: de effecten van het programma op suïcidaliteit worden alleen significant gemedieerd door zelfbeeld.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2011

Kind en adolescent 2/2011 Naar de uitgave

BookReview

Summaries

BookReview

Boeken