Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Feedback post | Uitgave 6/2014

Tandartspraktijk 6/2014

Verminderde schildklierfunctie

Wees goed geïnformeerd voordat u begint!

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 6/2014
Auteur:
Prof. dr. Luzi Abraham-Inpijn
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. L. Abraham-Inpijn is emeritus hoogleraar Inwendige geneeskunde en Algemene pathologie aan de faculteit geneeskunde UvA, mede ten behoeve van de Tandheelkunde. Tot op heden is zij verbonden aan de Divisie A (Interne Geneeskunde) van het Amsterdams Medisch Centrum.
De bij dit artikel behorende literatuuropgave is op te vragen via het mailadres <redactie-tp@planet.nl>
Voor al uw medische vragen uw patiënten betreffend, kunt u uitsluitend zélf (dus niet uw patiënten) rechtstreeks contact opnemen met prof. dr. L. Abraham-Inpijn via telefoon of fax, beide onder het nummer 020-662 73 77, of via e-mail: luzi@abraham.net

Samenvatting

“Geachte mevrouw Abraham-Inpijn,
De volgende situatie doet zich in mijn praktijk voor: enkele maanden geleden zag ik een patiënte voor het eerst. Zij was 2½ jaar niet naar een tandarts geweest uit angst voor medici na de behandeling met een chemokuur voor borstkanker in 2009. Zij is nu 61 jaar en heeft sinds 10 jaar een verminderde schildklierfunctie waarvoor ze Thyrax gebruikt. Zij is niet meer onder controle van een internist maar wordt door haar huisarts behandeld. Zij zegt goed ingesteld te zijn. Als zij ontregeld is, zijn haar klachten een zware stem, vermoeidheid en vergeetachtigheid.
Haar zoon van 29 jaar heeft sinds ongeveer vier jaar last van een verlaagde schildklierfunctie. Ook hij gebruikt Thyrax. Beiden gebruiken als medicatie verder pantaprezol en zij roken meer dan 20-25 sigaretten per dag.
Patiënte heeft fors ontstoken tandvlees met pockets, waarvoor zij een mondhygiënist bezoekt. Daarnaast had zij vier fors ontstoken kiezen. Twee ervan zijn in verband met de pijn geëxtraheerd onder lokale anesthesie met Lignospan 2% speciaal. De antrumperforatie die daarbij ontstond was goed te sluiten. Dit bleek bij controle na een week ook het geval en de patiënte was klachten- en pijnvrij, uitgezonderd persisterende kaakgewrichtsproblemen.
De zoon, eveneens angstig, heb ik eveneens behandeld onder Lignospan voor twee elementen met kleine caviteiten.
Recent kwam patiënte weer voor de extractie van de laatste twee ontstoken elementen. Zij meldde dat zij, zowel als haar zoon, een ontregelde schildklierfunctie hadden gekregen na de vorige tandheelkundige behandeling. Zij weet dit aan de anesthesie. De angst, als stress, zou bij beiden een rol kunnen spelen. Bij patiënte is er tevens een ontsteking in het spel. Denkt u dat de anesthesie een rol gespeeld heeft?”

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Tandartspraktijk 6/2014 Naar de uitgave

Gewone en ongewone patiënten

Ulceraties en perforaties van het gehemelte