Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2019 | Artikel | Uitgave 6-7/2019

Bijblijven 6-7/2019

Verkrachting onder invloed. Welke middelen, symptomen en hoe aan te tonen?

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6-7/2019
Auteur:
Dr. Doreth Teunissen
Bij naar schatting 2% van de verkrachtingen is sprake van een aangetoonde al dan niet vrijwillige inname van middelen die er voor zorgen dat de vrouw niet in staat is om instemming te verlenen voor seksuele activiteiten. Dit percentage is hoogstwaarschijnlijk in werkelijkheid veel hoger. Het gaat hierbij om alcohol, sederende medicatie en/of illegale drugs. Symptomen zijn afhankelijk van het gebruikte middel, de dosis, manier van inname, maar ook van lichaamsgewicht, geslacht lengte en tijd. Bij verdenking op middelengebruik tijdens een verkrachting moet zo snel mogelijk urine en bloed worden afgenomen. Naarmate het delay tussen het voorval en de afname van urine en bloed groter wordt, is de kans kleiner dat het middel nog aan te tonen is. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6-7/2019

Bijblijven 6-7/2019 Naar de uitgave