Skip to main content
main-content
Top

05-10-2013 | Nieuws

Verhoogde mortalitiet bij SU-derivaten als eerste keus behandeling

Behandeling met SU-derivaten als eerstelijns monotherapie leidt tot 58 procent meer mortaliteit ten opzichte van behandeling met metformine. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd tijdens het congres van de European Association for the Study of Diabetes (EASD) in Barcelona. De hoofdonderzoeker stelt dan ook dat behandeling met SU-derivaten als eerste keuze moet worden heroverwogen.

De onderzoekers, onder leiding van prof. Craig Currie van de Cardiff University, analyseerden data van bijna 77.000 patiënten die metformine als monotherapie gebruikten en bijna 16.000 patiënten die SU-derivaten gebruiken. Hieruit bleek dat in de SU-derivatengroep de mortaliteit 58 procent hoger was.

Hoofdonderzoeker Currie: "Deze studie laat zien dat SU-derivaten als eerste keus behandeling moet worden heroverwogen." In het Verenigd Koninkrijk krijgt 7 procent van de diabetespatiënten SU-derivaten als eerste keus monotherapie. In Nederland wordt metformine als eerste keus aangeraden. Pas als dit niet voldoende resultaten geeft, kan een SU-derivaat worden toegevoegd.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.