Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

26-07-2018 | Uitgave 7/2018

Bijblijven 7/2018

Verhoogde leverwaarden, wat nu?

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 7/2018
Auteur:
Dr. Adriaan Tan

Samenvatting

Verhoogde leverwaarden vormen vaak een diagnostisch dilemma in de huisartsenpraktijk. Het patroon van leverwaarden (geïsoleerde bilirubineverhoging, verhoogde AF en GGT, dan wel een verhoging van de transaminasen), kan een diagnostische clue zijn. Verder onderzoek is met name geïndiceerd als de ALAT meer dan anderhalfmaal verhoogd blijft. Het albumine, protrombinetijd en bilirubine zeggen met name iets over de leversynthese. Als deze gestoord zijn, dient er laagdrempelig contact opgenomen te worden met de tweede lijn. Denk bij risicogroepen aan screening op virale hepatitis. Hepatitis B en C zijn thans goed te behandelen met medicijnen. Deze behandeling is geconcentreerd in hepatitisbehandelcentra. Naast virale hepatitis zijn medicatie en niet-alcoholische steatosis hepatis (NAFLD) belangrijke oorzaken voor gestoorde leverwaarden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 7/2018

Bijblijven 7/2018 Naar de uitgave