Skip to main content
Top

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

15 Vergeetachtig; de onzekerheid van het niet meer weten

Auteur : Eric van Loo

Gepubliceerd in: Basisboek zorg om ouderen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In de steek worden gelaten door je geheugen – iedereen maakt het mee. Het is meestal geen prettige ervaring. Maar wanneer vindt een mens dat zijn geheugen echt tekortschiet? Denk eens na over de volgende vraag: wat hebt u gisteren gegeten? Dat weet u natuurlijk. Maar wat at u drie weken geleden op vrijdag? Waarschijnlijk herinnert u zich dat niet meer, maar u zult nu waarschijnlijk niet direct concluderen: ‘ik heb een geheugenstoornis’. Kennelijk hebben we allerlei ideeën over wat normaal is om te onthouden, en wat normaal is om te vergeten. Als we iemand zouden tegenkomen die van elke dag van de afgelopen maand nog weet wat hij gegeten heeft, zouden we vinden dat hij een absurd goed geheugen heeft.
Literatuur
go back to reference Bernlef, J. (1984). Hersenschimmen (roman). Amsterdam: Querido. Onovertroffen roman waarin van binnenuit het proces van de voortschrijdende dementie wordt beschreven. Hoewel dit geheel op de fantasie van de schrijver berust, heeft het velen geholpen zich in de belevingswereld van demente ouderen in te leven. Bernlef, J. (1984). Hersenschimmen (roman). Amsterdam: Querido. Onovertroffen roman waarin van binnenuit het proces van de voortschrijdende dementie wordt beschreven. Hoewel dit geheel op de fantasie van de schrijver berust, heeft het velen geholpen zich in de belevingswereld van demente ouderen in te leven.
go back to reference Blom, M., Tjadens, F. & Weithagen, P. (2000). Weten van vergeten. Tips en adviezen bij het omgaan met dementie. Utrecht: NIZW. Dit boek bevat adviezen voor het omgaan met mensen met dementie. Veranderingen als gevolg van dementie en de gevolgen daarvan in het dagelijks leven komen in dit 460 pagina’s tellende boek uitgebreid aan bod. Blom, M., Tjadens, F. & Weithagen, P. (2000). Weten van vergeten. Tips en adviezen bij het omgaan met dementie. Utrecht: NIZW. Dit boek bevat adviezen voor het omgaan met mensen met dementie. Veranderingen als gevolg van dementie en de gevolgen daarvan in het dagelijks leven komen in dit 460 pagina’s tellende boek uitgebreid aan bod.
go back to reference Draaisma, D. (2001). Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Groningen: Historische uitgeverij. (Rainbow Paperback: december 2003.) Draaisma, D. (2001). Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. Groningen: Historische uitgeverij. (Rainbow Paperback: december 2003.)
go back to reference Friel McGowin, D. (1994). Wonen in een doolhof. Het persoonlijke verslag van een Alzheimerpatiënt. Baarn: De Kern. Door de auteur vastgelegde ervaringen en beschouwingen van haar eigen proces van geestelijke achteruitgang. Het boek is niet meer leverbaar, wel op te vragen in de bibliotheek. Friel McGowin, D. (1994). Wonen in een doolhof. Het persoonlijke verslag van een Alzheimerpatiënt. Baarn: De Kern. Door de auteur vastgelegde ervaringen en beschouwingen van haar eigen proces van geestelijke achteruitgang. Het boek is niet meer leverbaar, wel op te vragen in de bibliotheek.
go back to reference www.alzheimercentrum.nl De site van het Alzheimercentrum van de VU te Amsterdam. Bevat apart informatie voor professionals en patiënten en hun verwanten, onder meer over de verschillende vormen van dementie en behandelmogelijkheden. www.​alzheimercentrum​.​nl De site van het Alzheimercentrum van de VU te Amsterdam. Bevat apart informatie voor professionals en patiënten en hun verwanten, onder meer over de verschillende vormen van dementie en behandelmogelijkheden.
Metagegevens
Titel
15 Vergeetachtig; de onzekerheid van het niet meer weten
Auteur
Eric van Loo
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7872-2_15