Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2015 | Onder de loep | Uitgave 4/2015

Denkbeeld 4/2015

Vergeet het geheugen niet

Onbewust leren bij dementie

Tijdschrift:
Denkbeeld > Uitgave 4/2015
Auteur:
Bohn Stafleu van Loghum
Belangrijke opmerkingen
Han Diesfeldt is psycholoog; voor meer informatie en reacties: h.diesfeldt@outlook.com.

Samenvatting

Dementie, en dan… nog iets nieuws leren? Dat klinkt nogal ongeloofwaardig. Een aandoening die in de meeste gevallen primair het geheugen aantast, lijkt niet te rijmen met de suggestie dat kennis of vaardigheden die eenmaal zijn verloren ooit nog terugverworven kunnen worden. Toch zijn er tal van aanwijzingen dat mensen met geheugenverlies zich nieuwe vaardigheden en kennis eigen kunnen maken. Dat gebeurt door een beroep te doen op delen van het geheugen die relatief bestand zijn tegen de gevolgen van dementie en door toepassing van reeds lang bekende inzichten uit de leer- en geheugenpsychologie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Denkbeeld

Denkbeeld, het tijdschrift voor Psychogeriatrie, is een populair-wetenschappelijk opinieblad, waarin de oudere mens met psychogeriatrische problemen centraal staat.
Denkbeeld schenkt aandacht aan de oudere mens en de problemen die zich in de latere levensfase kunnen voordoen: van dementie tot angst, van achterdocht tot depressiviteit.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2015

Denkbeeld 4/2015 Naar de uitgave