Skip to main content
main-content
Top

15-08-2011 | Nieuws

Verdeeldheid over inzet Poolse verpleegkundigen

Poolse verpleegkundigen kunnen prima ingezet worden in Nederlandse verpleeghuizen. Dat blijkt uit een peiling van de website van Zorgvisie.

Een kleine meerderheid (51 procent) van de stemmers op de poll van Zorgvisie.nl vindt dat Polen prima kunnen worden ingezet. In totaal waren er 507 stemmen uitgebracht. De Poolse verpleegkundigen kwamen in opspraak door een uitzending van EenVandaag. Daaruit bleek dat het verpleeghuis Bovenwegen in Zeist het tekort aan vakantiekrachten wist te verhelpen met de inzet van Pools personeel. Zij voeren geen medische handelingen uit, maar slechts verzorgende taken. Directeur Bente Schotel haalde vier jaar geleden de eerste Polen naar Nederland en stelt dat het nog altijd prima bevalt.

In EenVandaag kwam naar dat sommige bewoners van verpleeghuizen moeite hebben met de taalbarrière, terwijl anderen niets dan lof uiten over de Poolse vervanging. Sinds de uitzending heeft het verpleeghuis geen positieve of negatieve reacties binnen gekregen, laat Eline van Geest, bestuurssecretaris van het verpleeghuis, desgevraagd weten.

Francis Bolle van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland waarschuwt wel voor risico’s op het gebied van patiëntveiligheid. Bijvoorbeeld als dementerende bewoners hun klachten niet kunnen uiten tegenover een medewerkers die geen goed Nederlands verstaat. Ook onderlinge communicatieproblemen tussen verzorgenden kunnen problemen opleveren.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.