Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Thema | Uitgave 4/2014

Geron 4/2014

Verborgen verlangen: tussen een zeker verleden en een onzekere toekomst

Tijdschrift:
Geron > Uitgave 4/2014
Auteurs:
Riet Fiddelaers-jaspers, Jakob van Wielink
Belangrijke opmerkingen
Over de auteurs
Riet Fiddelaers-Jaspers is gespecialiseerd in (traumatisch en complex) verlies en werkt als trainer, adviseur, opleider, coach en therapeut. Ze is verbonden aan het Expertisecentrum Omgaan met Verlies (www.​rietfiddelaers.​nl), en aan Opleidingen Land van Rouw ( www.landvanrouw.nl ).
Jakob van Wielink is gespecialiseerd in (ingrijpend) verlies en de relatie met werk. Hij werkt onder meer als opleider in coaching en leiderschap en is docent ‘Verliesbegeleiding’ bij de Christelijke Hogeschool Ede.

Samenvatting

Jacob Grimm, de sprookjesschrijver, hield een rede na het overlijden van zijn broer Wilhelm. Daarin spreekt hij de beroemde woorden: “Er ligt een tegenspraak in de wens van veel mensen om oud te worden en hun onwil om oud te zijn.” In de ouderdom worden velen in versterkte mate geconfronteerd met een scharnierbeweging: het verleden geeft veel herinneringen die vragen om een soort van balans, de toekomst is onzeker, gaat gepaard met (ernstige) ongemakken en er is de dood die zich steeds nadrukkelijker aan je opdringt.

Log in om toegang te krijgen

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Geron 4/2014 Naar de uitgave

Column

Loslaten