Skip to main content
main-content
Top

22-11-2012 | Nieuws

Verbeterde behandeling leidt tot minder doden door kanker

De afgelopen twintig jaar overleden Nederlanders twintig procent minder vaak aan kanker. Niet alle soorten kanker waren minder dodelijk, want er overleden juist meer mensen aan slokdarmkanker en huidmelanomen. De overlevingskans van meerdere vormen van kanker is mede door verbeterde behandeling gestegen.

Dat minder mensen zijn overleden aan kanker komt onder andere doordat sommige vormen van kanker nu veel minder vaak voorkomen, bijvoorbeeld maag- en galblaaskanker. Long-, blaas-, en strottenhoofdkanker komen veel minder vaak voor bij mannen. Bij vrouwen zijn baarmoederhals- en eierstokkanker op hun retour. Dit blijkt uit onderzoek van epidemiologe Henrike Karim-Kos.

Behandeling
Sommige vormen van kanker komen juist vaker voor. Zowel mannen als vrouwen krijgen vaker slokdarmkanker en melanoom van de huid. Daarnaast komt nierkanker 16 procent vaker voor bij mannen en worden vrouwen vaker getroffen door longkanker, kanker van de mondholte, keelholte en alvleesklier. De overlevingskansen van patiënten met deze kankersoorten verbeteren licht of blijven gelijk.
De overlevingskans van bepaalde vormen van kanker stijgen: "Bij patiënten met dikke darmkanker en bij leukemiepatiënten bijvoorbeeld. Hier zijn diagnostiek en behandelingen duidelijk verbeterd", zegt Karim-Kos. Bij patiënten met kanker van de slokdarm, maag, alvleesklier, galblaas en long blijft de overlevingskans laag.

Preventie
Vanaf de jaren zeventig is in Nederland veel energie gestoken in preventiecampagnes tegen onder andere roken, asbest en overdadig zonnen. Die tegen het roken, tezamen met wettelijke maatregelen en accijnsverhoging, hadden veel succes bij mannen en vrouwen geboren na 1960. Landelijke screeningsprogramma’s op borst- en baarmoederhalskanker verlaagden ook de sterftekansen.

Positie vrouw
Kanker blijft een belangrijk gezondheidsprobleem in Nederland, benadrukt de promovenda. Karim-Kos: "Het aantal nu in leven zijnde mensen dat ooit een kankerdiagnose kreeg, nam toe van ruim anderhalf procent naar drieënhalf procent van de bevolking."
In vergelijking met Europa verslechterde de situatie bij vrouwen. Melanomen van de huid en kanker van de mond- en keelholte, strottenhoofd, slokdarm, long en borst kwamen beduidend vaker voor bij Nederlandse vrouwen. Risicofactoren als roken, alcohol, overgewicht en zonlicht spelen hierbij een rol. Het terugdringen van blootstelling aan deze risicofactoren blijft dus van groot belang om het aantal nieuwe kankerpatiënten op termijn te laten dalen.


Auteur(s): Coen Kaaij

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.