Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Thema | Uitgave 2/2014

Jeugdbeleid 2/2014

Verbeter onderwijs, jeugdbeleid en jeugdzorg

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 2/2014
Auteur:
Drs. Hans Migchielsen

Samenvatting

De decentralisatie van de jeugdzorg heeft volgens Hans Migchielsen, afdelingshoofd Wijkmanagement bij de gemeente ’s-Hertogenbosch, twee belangrijke voordelen. Eén is dat de aansturing van de verschillende domeinen van de jeugdzorg bij één overheidslaag (gemeente) komen te liggen. Het tweede voordeel is dat investeren van gemeenten in preventie tot minder uitgaven leidt op de door diezelfde gemeenten betaalde jeugdzorg.
Het is jammer dat de schaal van de ruim 400 Nederlandse gemeenten niet zodanig is dat elke gemeente afzonderlijk als verantwoordelijke overheid voor jeugdzorg kan fungeren. Nu moet er met regionale samenwerkingsverbanden van gemeenten worden gewerkt, iets waar Thorbecke van zou gruwen. Samenwerkingsverbanden creëren meer afstand tot burgers en gemeenteraden, waardoor op termijn re-centralisatie op de loer ligt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Jeugdbeleid 2/2014 Naar de uitgave

OriginalPaper

Help(t) een baas?!

EditorialNotes

Vooraf