Skip to main content
main-content
Top

19-08-2011 | Nieuws

Verband tussen slaapapneu en milde cognitiestoornissen

Oudere vrouwen met een verstoorde ademhaling in de slaap hebben meer kans op het ontwikkelen van cognitieve stoornissen en dementie. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA.

Een verstoorde ademhaling in de slaap (slaapapneu) komt vaker voor bij oudere dan jongere mensen. Dit gaat gepaard met hypoxemie. Studies hebben al eerder een verband laten zien tussen een verstoorde ademhaling in de slaap en een slechte cognitie, maar het bleef onduidelijk of de verstoorde ademhaling vooraf ging aan de cognitieve stoornissen.

In het onderzoek werden 298 vrouwen gevolgd. Vergeleken met de 193 vrouwen zonder verstoorde ademhaling, hadden de 105 vrouwen (35,2%) mét een verstoorde ademhaling vaker kans op het ontwikkelingen van milde cognitieve stoornis of dementie. De verhoogde zuurstof desaturatie en een hoog percentage apneus of hypopneus waren duidelijk gerelateerd aan het risico op milde cognitieve stoornissen of dementie.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.