Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

24-09-2020 | Onderzoeksartikel

Verband tussen slaap en BMI

Een longitudinaal onderzoek bij kinderen van 6–36 maanden

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg
Auteurs:
ir. dr. W. Jansen, dr. L. Wang, dr. M. M. Boere-Boonekamp, E. Vlasblom, dr. M. P. L’Hoir, M. Beltman, dr. A. van Grieken, prof. dr. H. Raat
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is een beknopte versie van: Wang L, Jansen W, Boere-Boonekamp MM, Vlasblom E, L’Hoir MP, Beltman M, Grieken A van, Raat H. Sleep and BMI in infancy and early childhood (6–36 months): a longitudinal study. Pediatr Obes. 2019;e12506.
Het BeeBOFT-onderzoek is mogelijk gemaakt door subsidie van ZonMw (projectnummer 50-5011096491). LW is gefinancierd door een China Scholarship Council (CSC) PhD Fellowship (grant number 201506220176).

Samenvatting

Inleiding: Er zijn relatief weinig longitudinale onderzoeken gedaan naar de relatie tussen slaap en body mass index (BMI) bij jonge kinderen. We hebben bij kinderen (6–36 maanden) onderzocht wat de verbanden zijn tussen slaapduur en slaapproblemen enerzijds, en BMI z‑scores anderzijds.
Methode: Er is gebruikgemaakt van data van het BeeBOFT-onderzoek (n = 2.308). Slaapduur en slaapproblemen zijn door ouders gerapporteerd. BMI is gemeten volgens het standaard meetprotocol door een jeugdgezondheidszorgmedewerker bij de contactmomenten van 6, 14 en 36 maanden. Lineaire mixed-modellen en lineaire regressiemodellen werden gebruikt voor de analyse van de cross-sectionele en longitudinale verbanden.
Resultaten: De cross-sectionele analyses lieten zien dat een kortere slaapduur samenhing met een hogere BMI z‑score op de leeftijd van 14 maanden (β = −0,034; p < 0,05) en 36 maanden (β = −0,045; p < 0,05). Uit de longitudinale analyses bleek dat slaapduur op 6 of 14 maanden niet samenhing met de BMI z‑score op 36 maanden. Andersom was er wel een samenhang tussen een hogere BMI z‑score op 6 maanden en een kortere slaapduur op 14 maanden (β = −0,129; p < 0,001).
Conclusie: Dit onderzoek laat cross-sectionele verbanden zien tussen een kortere slaapduur en een hogere BMI z‑score op 14 en 36 maanden. Uit longitudinale analyses blijkt dat een hogere BMI z‑score voorafgaat aan een kortere slaapduur en niet andersom.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel