Skip to main content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Verandert de voedingswaarde bij het bereiden van voedsel in de magnetron?

Auteurs : dr. J.H.M. de Vries, prof. dr. W.A. van Staveren

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De magnetron is in veel keukens niet meer weg te denken. Toch bestaat de magnetron nog niet zo heel lang. De idee dat microgolven voedsel zouden kunnen verhitten ontstond in de tweede wereldoorlog. Er werd toen gestart met communicatiesystemen die waren gebaseerd op microgolven. Vogels die door de stralenbundel vlogen, bleken sissend en kokend op de grond neer te vallen. Hierdoor kwam men op het idee microgolven toe te passen bij de verhitting van voedsel. Al vrij snel werden magnetrons gebruikt in keukens van ziekenhuizen en kazernes. Sindsdien hebben ze een snelle ontwikkeling doorgemaakt, evenals voedingsmiddelen en verpakkingsmateriaal speciaal geschikt voor bereiding in de magnetron.
Literatuur
go back to reference Cross GA, Fung DYC. The effects of microwaves on nutrient value of foods. Crit Rev Food Science Nutrit 1982; 16: 355-419. Cross GA, Fung DYC. The effects of microwaves on nutrient value of foods. Crit Rev Food Science Nutrit 1982; 16: 355-419.
go back to reference Finot PA, Merabet M. Nutritional and safety aspects of microwaves: history and critical evaluation of reported studies. Internat J Food Sciences Nutrit 1993; 44: S65-75. Finot PA, Merabet M. Nutritional and safety aspects of microwaves: history and critical evaluation of reported studies. Internat J Food Sciences Nutrit 1993; 44: S65-75.
go back to reference Lorenz K, Decareau RV. Microwave heating of foods: change in nutrient and chemical composition. Crit Rev Food Science Nutrit 1976; 7: 339-70. Lorenz K, Decareau RV. Microwave heating of foods: change in nutrient and chemical composition. Crit Rev Food Science Nutrit 1976; 7: 339-70.
Metagegevens
Titel
Verandert de voedingswaarde bij het bereiden van voedsel in de magnetron?
Auteurs
dr. J.H.M. de Vries
prof. dr. W.A. van Staveren
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_516