Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2013 | Onderzoek | Uitgave 8/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2013

Verandert de attitude van medisch studenten in Groningen over werk en gezondheid tijdens het derdejaars geneeskundeonderwijs?

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 8/2013
Auteurs:
Dr Paul Smits, Dr Bas Sorgdrager
Belangrijke opmerkingen
Dr. P.B.A. Smits is bedrijfsarts en principal educator, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Nederlands Centrum voor Beroepsziekten /Polikliniek Mens en Arbeid, AMC Amsterdam.
Dr. B. Sorgdrager is bedrijfsarts en docent UMC Groningen en Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid, Nederlands Centrum voor Beroepsziekten /Polikliniek Mens en Arbeid, AMC Amsterdam.

Samenvatting

Een voor- en naonderzoek is uitgevoerd om te evalueren of het derdejaars onderwijs over werk en gezondheid in Groningen, dat plaatsvindt in kleine groepen onder begeleiding van een bedrijfs- of verzekeringsarts, de attitude van medisch studenten over werk en gezondheid verandert. De attitude is gemeten met een vragenlijst die is ontwikkeld door het AMC. Van de 340 vragenlijsten zijn er 208 (62%) zowel voor als na het onderwijs ingevuld. De totaalscore op de vragenlijst is na het onderwijs licht, maar significant positief, gestegen. Er zijn opmerkelijke verschillen tussen de verschillende onderdelen van de vragenlijst. De onderwerpen over werk en gezondheid vinden de studenten redelijk belangrijk tot belangrijk. Een mogelijke carrière als bedrijfsarts scoort bij de studenten laag, maar na het onderwijs wel significant iets hoger. De positie van de bedrijfsarts wordt na het onderwijs beter begrepen. De conclusie is dat in het derde studiejaar, waarin het onderwijs over werk en gezondheid plaatsvindt, de attitude van de medisch studenten over werk en gezondheid verbetert.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 8/2013 Naar de uitgave

Praktijkperikel

(D)uurtarief