Skip to main content
main-content
Top

19-01-2011 | Nieuws

Veldhuijzen bekijkt aanpak gedragsstoornissen gehandicapten

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van VWS gaat samen met een aantal organisaties een plan maken voor het omgaan met gehandicapten met ernstige gedragsstoornissen en psychiatrische problemen. Aanleiding is de EO-uitzending over de 18-jarige Brandon die al drie jaar grotendeels aan de muur vastgeketend moet leven in zorginstelling �s Heeren Loo in Ermelo. Dit meldt Skipr.

Naar schatting veertig van deze cliënten worden in de instelling waar ze verblijven ernstig in hun vrijheid beperkt. Veldhuijzen van Zanten ontvouwde haar plan woensdag in een spoeddebat met de Tweede Kamer.

Een aangeslagen staatssecretaris vertelde de Kamer hoe diep de uitzending haar had geraakt. "Het is schrijnend te zien dat een zo jong iemand, die zijn leven nog voor zich heeft, zo weinig perspectief op een betere toekomst heeft", aldus Veldhuijzen van Zanten. "Ook het verdriet van de moeder heeft mij zeer aangegrepen; geen enkele ouder zal voor zijn kind een dergelijk perspectief kunnen verdragen."

Toch voldoet de geboden zorg voldoet aan de normen voor verantwoorde zorgverlening, zo liet zij weten. Ook de criteria voor het toepassen van vrijheidsbeperking worden volgens Veldhuijzen van Zanten zorgvuldig toegepast. Volgens de staatssecretaris heeft ‘s Heeren Loo zich in de loop der jaren ook voldoende ingespannen om de situatie te normaliseren.

De instelling investeerde in 2009 ondermeer vijf ton in een speciaal aangepaste woonruimte. Nadat Brandon deze woning vernield had, moest hij noodgedwongen terugverhuizen naar het instellingsterrein. Ook daarna zijn volgens de staatssecretaris diverse pogingen ondernomen om de woon- en leefomstandigheden te verbeteren. Daarnaast is ook expertisecentrum CCE geraadpleegd.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.