Skip to main content
main-content
Top

28-01-2015 | Nieuws

Veel ziekenhuizen bieden ongezonde snacks

In 82 procent van de Nederlandse ziekenhuizen staan snoepautomaten met een veelal ongezond snackaanbod. Het gaat dan om caloriebommen als zakjes chips, Mars en andere chocorepen, gevulde en andere koeken. Dat stelt het RTL-programma Editie NL dinsdag naar aanleiding van een eigen onderzoek onder de ziekenhuizen.

Het Voedingscentrum hanteert voor gezonde tussendoortjes een grens van 110 calorieën. De snoepautomaten in de ziekenhuizen bevatten echter vaak snacks die daar ruim boven zitten. Al zijn er wel uitzonderingen. Ongeveer 60 procent van de ziekenhuizen biedt een gezond alternatief zoals broodjes kaas of rauwkost. Maar dat aanbod is gering in vergelijking met de ongezonde snacks. Editie NL benaderde alle Nederlandse ziekenhuisorganisaties waarvan er 44, de helft, reageerden.

Ongepast

“Een ziekenhuis is een plek waar mensen komen om beter te worden en dan is het volstrekt ongepast als mensen geconfronteerd worden met een ongezond snoep- en snackaanbod”, zegt directeur Gerda Feunekes van het Voedingscentrum in de uitzending.

De PvdA in de Tweede Kamer gaat Kamervragen stellen aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid, weet Editie NL. Kamerlid Agnes Wolbert: “We doen veel moeite om een gezond aanbod in schoolkantines voor elkaar te krijgen, het zou goed zijn die discussie ook over het aanbod in ziekenhuizen te houden”.

Gezonde keuze

Minister Schippers zegt dat het beleid erop gericht is dat er ook gezonde keuze kan worden gemaakt. “Dat kan door gezond aanbod in de snoepautomaat maar ook in het restaurant of de kiosk van een ziekenhuis”, aldus de minister. Ze wijst erop dat de automatenbranche en de scholen al afspraken hebben gemaakt over een gezonder aanbod. “Ziekenhuizen kunnen hier ook afspraken over maken”, vindt ze.

 

Bron ANP / Skipr.nl

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Sportfysiotherapie of Ziekenhuisfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.