Skip to main content
Top

05-06-2011 | Nieuws

Veel thuiszorgers voelen zich onveilig

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Zo'n 70 procent van de thuiszorgmedewerkers heeft zich de afgelopen 2 jaar wel een keer onveilig gevoeld op weg naar een cli�nt. Dat blijkt uit onderzoek van de verpleegkundige beroepsorganisatie NU�91.

Het gaat dan in de meeste gevallen om werken in de avond. Er werden 377 menen ondervraagd, van wie 94 procent vrouw. Van deze 377 mensen werkte 75 procent buiten de Randstad.

Maar liefst 90 procent gaf aan dat ‘hangjongeren’ in de avond- en nachtdienst voor een onveilig gevoel zorgen. In de Randstad komt dat veel voor in hoogbouw- en achterstandswijken, en in het uitgaansgebied. Buiten de Randstad worden buurten met bankjes buiten en campings genoemd.

Een onveilig gevoel door slecht verlichte straten en slechte/geen buitenverlichting bij de huizen van cliënten wordt door 45 procent (verspreid over in en buiten de Randstad) genoemd.

De auto wordt door 80 procent gebruikt op weg naar cliënten. Het gebruik van de auto geeft aan de ene kant een veilig gevoel: je kunt de deuren op slot doen tijdens de rit en eventueel telefonisch contact houden met een collega, aan de andere kant geeft het in het donker naar de auto lopen vaak weer een onveilig gevoel.

Zo’n 15 procent (alleen vrouwen) noemde seksuele intimidatie als reden om zich onveilig te voelen bij de cliënt thuis. Genoemd werden: op bed trekken, betasten maar ook ‘vieze praatjes’. Verder noemen zowel mannen als vrouwen (10 procent) agressie: verbaal agressief (dreigen, schelden, boos op alles en iedereen) en non-verbaal (slaan, schoppen en bijten).

De respondenten geven ook tips:

- Goede buitenverlichting bij de ingang van het huis van de cliënt.

- Even iemand die met je meeloopt naar je auto.

- Gebruik kunnen maken van een zgn. rescue phone met een directe verbinding met de meldkamer van de politie.

- Een werkgever die het onderwerp veiligheid bespreekbaar met ons bespreekt.

- Een zgn. people tracker mee kunnen nemen, zodat je traceerbaar bent.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.