Skip to main content
main-content
Top

23-09-2014 | Nieuws

Veel jeugdzorginstellingen vrezen voor hun voortbestaan

Veel jeugdzorginstellingen vrezen voor hun voortbestaan omdat ze maar geen duidelijkheid krijgen over het budget waar ze vanaf 2015 over kunnen beschikken.

Daardoor dreigen kinderen die onder jeugdzorg vallen deze hulp te verliezen, meldt het tv-programma Nieuwsuur maandagavond. Per 1 januari nemen gemeenten jeugdhulptaken over van het Rijk. Maar zorgaanbieders hebben nog zo weinig financiële garanties gekregen, dat ze mogelijk de deuren moeten sluiten.

Zorgwekkend

De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) liet opnieuw onderzoeken hoe ver gemeenten zijn met hun afspraken met zorgaanbieders en noemt de situatie 'zorgwekkend'. Met driekwart van de instellingen is nog geen contract afgesloten en bijna de helft van de ondervraagde zorgaanbieders zegt dat geldproblemen (liquiditeitsproblemen) het voortbestaan bedreigen.

Voorschot

Gemeenten zouden jeugdzorgaanbieders iedere maand een voorschot moeten geven op basis van de prijs die dit jaar gold, adviseert TSJ. Bovendien is volgens de commissie 'topoverleg' nodig tussen Rijk, gemeenten en brancheorganisaties.

 

Na het verschijnen van een eerder TSJ-rapport, in juni, zei kinderombudsman Marc Dullaert al bang te zijn dat veel kinderen na 1 januari 'verdwijnen in een jeugdhulp-vacuüm'' omdat gemeenten niet klaar zijn voor hun taak.

Ingrijpen

Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks noemt het in een reactie "zorgwekkend dat drie maanden voor de overgang van de jeugdzorg naar gemeenten de boel nog niet rond is''. De staatssecretaris moet volgens haar onmiddellijk ingrijpen bij gemeenten waar het nu fout dreigt te gaan.

 

Bron: ANP, Skipr

 

Meer lezen >>

 

De tirannie van transitie en transformatie van de jeugdzorg, Prof. dr. Geert Jan Stams, Dr. Jessica Asscher, Prof.dr. Jan Hendriks, Kind en Adolescent 2-2014

 

Accommodeer, zie uw kansen, bij de transitie van de jeugd-ggz, Fop Verheij, Leontine ten Hoopen, Tijdschrift voor Psychotherapie 2-2014

 

 Haastige spoed is zelden goed, reactie op Verheij en Ten Hoopen, Kirsten Hauber, Tijdschrift voor Psychotherapie 3-2014 

 

Een beweging naar voren, zonodig met stemverheffing, reactie op Verheij en Ten Hoopen, Tijdschrift voor Psychotherapie 3-2014

 

=> BSL Psychologie Totaal

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.