Skip to main content
main-content
Top

06-11-2014 | Nieuws

"Schijtluis" - Veel artiesten gebukt onder angsten en depressies

Bijna 20 procent van de Nederlandse artiesten gaat gebukt onder angsten en depressies. Een derde gebruikt medicatie om de klachten te verminderen. Die aantallen zijn significant hoger dan in andere beroepsgroepen volgens LUMC onderzoekster en psychiater Esther van Fenema. Erover praten is taboe. Cabaretier Marjolijn van Kooten doorbreekt het stilzwijgen met haar boek Schijtluis dat eind deze week verschijnt.

De cabaretier vertelt in haar boek openhartig over haar leven met ernstige angsten en depressies. Ook andere BN’ers die veel in de schijnwerpers staan komen aan het woord zoals Sylvia Witteman, René van der Gijp en Ingmar Heytze. Van Kooten wil het taboe doorbreken dat heerst rondom het thema angst.

Zelfmoordgedachten

“Podiumkunstenaars staan onder grote fysieke en psychische stress voor en tijdens optredens”, volgens psychiater Esther van Fenema, die in 2008 een speciale poli voor podiumkunstenaars met psychische klachten startte bij het Leids Universitair Medisch Centrum in Leiden. “De angsten bij deze beroepsgroep kunnen zo hoog oplopen dat artiesten denken dat ze gek worden of doodgaan. Ook zelfmoordgedachten komen voor. De oorzaken zijn divers. Podiumangst is een symptoom van een onderliggend probleem. Eerst moet onderzocht worden welke psychiatrische stoornis eraan ten grondslag ligt”

Schaamte

Cabaretier Marjolijn van Kooten voelt zich angstig in grote groepen mensen. Ze heeft ook een paniekstoornis. Gelukkig heeft Marjolijn haar angsten met behulp van medicijnen en therapie goed onder controle. Als ze eenmaal op het podium staat, verdwijnt haar angst. Angst komt veel voor. Eén op de vijf Nederlanders heeft er last van. “Ik wil met mijn boek laten zien dat je ondanks je angststoornis toch gelukkig kan worden”, aldus Van Kooten. Het eerste exemplaar van Schijtluis wordt op zaterdagavond 8 november in het Amsterdamse Bellevue Theater uitgereikt aan tekstdichter en cabaretier George Groot.

 

Bron: Uitgeverij Lucht

 

 

Meer lezen over plankenkoorts, angst en depressie in BSL Psychologie Totaal >>

 

Nieuwsbericht: Nog steeds taboe op angststoornissen - Eén op de drie mensen durft hierover niet te praten

 

Boek (cliënteninformatie): hfst 9 Spreekangst verminderen, Fred Sterk, Sjoerd Swaen. Uit: Studiefaalangst

 

Artikel: Recensie boek "Plankenkoorts", PsychoPraktijk 3-2012

 

Boek: Suïcidepreventie in de praktijk, Ad Kerkhof, Bert van Luyn

 

E-learning: Behandeling van suïcidaal gedragdoor Ad Kerkhof en Bert van Luyn (accreditatie: 1 punt door FGzPt, NIP K&J/NVO, NVvP, NIP-Eerstelijnspsychologie)

 

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.