Skip to main content
Top

30-03-2015 | Nieuws

Vaststellen taalbegrip kinderen met ernstige hersenbeschadiging

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Een nieuwe taaltest maakt het mogelijk om ook bij niet-sprekende kinderen met een ernstige aangeboren hersenbeschadiging taalbegrip te meten. De huidige taaltesten schieten hierin namelijk tekort. Joke Geytenbeek, logopedist en logopedieweten- schapper bij VUmc, ontwikkelde daarom met een team van deskundigen de C-BiLLT, een gecomputeriseerde taaltest die helemaal aangepast is op deze kinderen. Geytenbeek promoveert op 1 april bij VUmc.

Kinderen met een ernstige, rondom de geboorte verworven  hersenbeschadiging (cerebrale parese/CP) kunnen vaak vanwege hun motorische beperkingen niet praten. Dit betekent echter niet dat zij taal niet kunnen begrijpen. De huidige taaltesten vergen vaak (fijn)motorische handelingen om het taalbegrip te kunnen meten. “Deze taaltesten zijn dus niet geschikt voor kinderen met ernstige CP want die zijn motorisch ernstig beperkt”, aldus Geytenbeek.

Nieuwe bedieningsmogelijkheden

De C-BiLLT (Computer-Based instrument for Low motor Language Testing) is door Geytenbeek zo ontwikkeld dat er een niet tot nauwelijks motorische handeling van het kind wordt gevraagd om het taalbegrip via een computer te meten. De verschillende bedieningsmogelijkheden, zoals blikrichting, oogbesturing, touchscreen en knoppen die met elk lichaamsdeel te bedienen zijn maken het zelfs voor kinderen met de meest ernstige motorische beperkingen mogelijk om zelfstandig  te reageren op de testvragen. Geytenbeek: “Dankzij deze toepassingen kunnen we het taalbegrip op een betrouwbare en valide manier meten bij deze kinderen”.

Stimuleren van de taalontwikkeling

In Nederland wordt er bijna elke dag een kind geboren met CP. De C-BiLLT maakt het mogelijk om bij kinderen met ernstige CP vanaf 18 maanden een goede indruk te krijgen van hun  gesproken taalbegrip. Ouders kunnen hierdoor tijdig worden geïnformeerd over het taalniveau van hun kind zodat ze weten hoe ze hun kind het beste kunnen aanspreken. Door het kind al op jonge leeftijd op de juiste manier te benaderen wordt de taalontwikkeling positief beïnvloedt,  kunnen reële onderwijsdoelen worden gekozen en kan de juiste ondersteunende communicatieapparatuur worden ingezet. “Kinderen met ernstige CP kunnen dankzij dit nieuwe instrument en met herhaalmetingen op een meer betrouwbare manier worden gevolgd in hun taalontwikkeling. We zien dat de C-BiLLT met succes wordt  ontvangen in Nederland.  Er zijn inmiddels al contacten gelegd  voor een Engelse en Duitse vertaling van de C-BiLLT.”

 

Meer informatie over het proefschrift:  Comprehension of spoken language in non-speaking children with severe cerebral palsy. Development and application of a newly developed Computer-Based instrument for low motor language testing (C-BiLLT).

 

Promotoren:  prof.dr. J.G. Becher, prof.dr. M.S. van der Knaap
Copromotoren:  dr. R.J. Vermeulen, dr. K.J. Oostrom

 

Bron: VUmc

 

Meer artikelen over Algemeen of Kinderfysiotherapie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.