Skip to main content
Top

08-07-2014 | Nieuws

Vaststellen pijn bij mensen met verstandelijke beperking

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Veel mensen met een verstandelijke beperking zijn voor het vaststellen van pijn afhankelijk van familie en zorgverleners. Voor begeleiders, gedragsdeskundigen, artsen voor verstandelijk gehandicapten, fysiotherapeuten en verpleegkundigen bestaan verschillende observatielijsten om pijngedrag te registeren. Daarnaast verschijnt dit jaar een richtlijn pijn bij volwassenen met een verstandelijke beperking van de beroepsvereniging verpleegkundigen en verzorgenden.

Op het Kennisplein gehandicaptensector zijn vanaf nu verschillende observatielijsten te downloaden. De komende tijd plaatst het Kennisplein iedere week één van de observatielijsten, met bijbehorende uitleg.

 

 

Vermoeden van pijn
Pijnobservatielijsten kun je gebruiken bij een vermoeden van pijn, bij verandering van gedrag of na een interventie. Welke observatielijst je gebruikt hangt af van het type cliënt. Je kunt kiezen uit observatielijsten voor pijngedrag voor de volgende cliëntgroepen: autisme of vreemd pijngedrag dementie, kinderen of overig. Welke observatielijst je wanneer en met welke frequentie inzet, is afhankelijk van het doel, maar ook van de voorkeur van de zorginstelling.

 

Trainingen
Om verkeerde conclusies te vermijden moet een observatielijst met de nodige kennis van zaken worden gebruikt. Via trainingen kun je die noodzakelijke kennis verkrijgen. Door een observatielijst alleen maar in te vullen kun je geen harde uitspraken doen of iemand al dan niet pijn lijdt. Het is een beginpunt voor multidisciplinaire pijndiagnostiek.

 

Bron: Kennisplein gehandicaptensector

Tip

Meer weten over pijneducatie bij patiënten met chronische pijn? Volg de e-learning Pijneducatie. Deze e-learning behandelt aan de hand van patiëntencasuïstiek een stappenplan bij het geven van pijneducatie. Ook leren deelnemers bij welke patiënten het geven van pijneducatie wel en niet geïndiceerd is.

  • praktische handleiding
  • voorbeelden uit de praktijk
  • concreet stappenplan

 

Accreditatie
Accreditatie is voor 2 punten aangevraagd bij CKR (KNGF) voor de registers algemeen, psychosomatiek en bedrijf & arbeid.

 

BSL Fysiotherapeut Totaal
De e-learning is gratis te volgen voor fysiotherapeuten met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal. Dit jaarabonnement kost 150 euro en geeft toegang tot geaccrediteerde (live) web-tv-uitzendingen, e-learnings, een congres, video’s en 85 boeken. Het boek Pijneducatie maakt deel uit van het abonnenment en is gratis (digitaal) in te zien.

 

De e-learning starten? Ga naar e-learning Pijneducatie.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.