Skip to main content
main-content
Top

13-01-2016 | Nieuws

Van Rijn past meldcode kindermishandeling aan

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) scherpt de afspraken rond het signaleren van kindermishandeling aan. Huisartsen, onderwijzers en andere beroepskrachten die met kinderen werken, moeten voortaan stichting Veilig Thuis een seintje geven als zij hulp regelen bij kindermishandeling.


Als door die melding aan het licht komt dat er al eerder vermoedens waren dat het niet goed ging, volgt extra actie, schrijft Van Rijn dinsdag aan de Tweede Kamer.

De sinds 2013 bestaande meldcode kindermishandeling moet hiervoor worden aangepast. Eerder gaf van Rijn al aan dat hij de meldcode niet wilde vervangen door een meldplicht, zoals coalitiegenoot VVD graag wil. “We moeten doen wat het beste is voor kinderen. En dat is zorgen dat we ze op onze radar hebben als er zorgen zijn over mishandeling.”

Volgens Van Rijn gaat Veilig Thuis zich niet zomaar bemoeien met dingen die professionals heel goed zelf kunnen. “Maar met deze nieuwe werkwijze kan het wel aan de bel trekken als er meer aan de hand lijkt te zijn dan de directe hulpverlener kan overzien.” Stichting Veilig Thuis is het nieuwe meldpunt voor huiselijk geweld. De VVD is blij met deze stap, want “kindermishandeling kan en moet beter worden aangepakt”.

De meldcode is een vijfstappenplan waarin staat wat leraren, huisartsen en medewerkers van jeugdzorginstellingen moeten doen als ze kindermisbruik of kindermishandeling niet kunnen uitsluiten. Zij beslissen nu zelf of ze een vermoeden van kindermishandeling melden bij stichting Veilig Thuis of dat ze zelf een hulpplan maken.

Bron: Skipr / ANP
Beeld: Getty Images

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Toon meer producten
Beeldrechten