Skip to main content
Top

10-11-2015 | Nieuws

Van quinoa tot bleachorexia

Auteur: Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

De invloed van de (social) media op het dagelijks leefpatroon neemt bizarre vormen aan. Door het grote digitale bereik kan een idee dat geliket wordt zomaar omslaan in een hype. Met name trends op het gebied van gezondheid en uiterlijk vertoon volgen elkaar in hoog tempo op, terwijl factchecking vaak achteraf plaatsvindt.

Wat vandaag als gezonde voeding of schoonheidsideaal bestempeld wordt, belandt morgen in de prullenbak en het streven naar het ultieme sorteert nogal eens het omgekeerde effect. Ook het gebit ondervindt nadelige gevolgen van de wisselende opvattingen over 'gezond en mooi'.

Heel Holland bakt

Vooropgesteld dat internet in het kader van communicatie, uitwisseling van kennis  en preventieve gezondheidszorg een positieve rol speelt, krijgen we nu ook steeds meer te maken de keerzijde, zoals voedingsadviezen en -acties die elkaar in rap tempo opvolgen, de doorsnee consument in verwarring achterlatend.

Op het moment dat voorlichting rond suikergebruik eindelijk vruchten begon af te werpen en zelfs fabrikanten het funeste effect van het overmatig gebruik van suiker op de (mond)gezondheid onderkenden, stortten kinderen (met name hun ouders) zich in een cupcake rage en trekt een tv- programma als 'Heel Holland bakt' miljoenen kijkers. In kookwinkels zijn producten om taarten te bakken niet aan te slepen, boeken met taartrecepten gaan als zoete broodjes over de toonbank, jarenlange voedingscampagnes ten spijt.

Heel Holland gezond

Deze massale hang naar zoet staat haaks op een andere trend, die eveneens massale navolging vindt: de gezondheidshype, met superfoods als soja, goji, quinoa, spelt en vergeten groenten. Niets mis mee, ware het niet dat deze gezondheidshype ook frequent nuttigen van sappen en smoothies op basis van vruchten en groenten propageert.

Terwijl mondzorgkundig Nederland al jaren hamert op de nadelige gevolgen van het meermaal daags gebruik van vruchtensappen die cariës en tanderosie en tot gevolg kunnen hebben, komt de WHO nu pas op de proppen met de mededeling dat vruchten- en groentesappen suikers en zuren bevatten die schadelijk voor de gezondheid zijn.

Maar beter laat dan nooit en misschien dat een WHO-advies weer wat gewicht in de schaal legt. Misschien ook zal het de consument 'worst wezen' (hoewel het recente bewerkt- en roodvlees advies in menig supermarkt wel weer beduidend minder klandizie op de vleeswarenafdeling tot gevolg zal hebben) en raakt hij verzadigd van het ene na het andere -soms tegenstrijdige - voedingsadvies.

Heel Holland botoxt en bleekt

Gezondheid is ook in het geding bij de maakbare schoonheidstrend. Dat onprofessioneel en ongebreideld botox spuiten en siliconen implanteren de gezondheid kunnen schaden, om nog maar niet te spreken van de ongewenste effecten die deze behandelingen  (op den lange duur) kunnen sorteren, mag inmiddels bekend worden verondersteld, maar de schadelijke effecten van buitensporig tandenbleken is nog steeds niet tot iedereen doorgedrongen.

Dit uit de Verenigde Staten overgewaaide fenomeen, aangeduid als 'bleachorexia' betreft patiënten die obsessief bezig zijn met het bleken van hun spierwitte tanden. Het voortdurend blijven bleken kan uiteindelijk tot aantasting van het glazuur (tanderosie) en gevoelige tanden leiden.

Opvattingen over 'gezond en mooi' zullen steeds weer ten prooi vallen aan trends. Common sense en professioneel handelen zijn onmisbaar om buitensporig navolgen  van hypes in het gareel te houden.

Bron: nu.nl/gezondheid (WHO advies) en Dental Tribune (bleachorexia)

Gerelateerd

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.