Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2014 | Artikel | Uitgave 6/2014

Neuropraxis 6/2014

Van Gogh en de hoge gele noot

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 6/2014
Auteur:
Piet Voskuil
Belangrijke opmerkingen
An erratum to this article can be found at http://​dx.​doi.​org/​10.​1007/​s12474-015-0073-4.

Samenvatting

Vincent van Gogh had vooral in zijn laatste levensjaren episodische ziekteperioden. Het optreden daarvan heeft een wisselwerking met zijn kunstenaarschap. In een aantal voorbeelden wordt dit verband zichtbaar gemaakt. Vooral uit de brieven van en naar Van Gogh kan in een aantal gevallen een relatie worden gelegd tussen emoties en spanningen bij zijn creatieve proces en de perioden dat deze een provocerende factor vormen in het deraillement van zijn neuromodulatie. Op basis van deze brieven tracht dit artikel een overzicht te bieden van de factoren die mogelijk van invloed zijn geweest op Van Goghs ziektebeeld alsmede op zijn werk.

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2014

Neuropraxis 6/2014 Naar de uitgave